Experti varují před aktivitou klíšťat. Řekli, jaké lesy jsou aktuálně nejbezpečnější

[chooze:gallery;value:36812]

"Chystáte se do přírody? Na většině míst je dnes aktivita klíšťat vysoká," varoval v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle jeho map se v příštích dnech situace trochu zlepší, lidé by se ale i tak měli mít na pozoru. 

"Rizikovými místy pro výskyt klíšťat jsou zejména okraje listnatých a smíšených porostů, které jsou zarostlé křovinami a bujnou bylinnou vegetací," vysvětlil zástupce Státního zdravotního ústavu Milan Daniel.

"Dalšími oblastmi, kde se klíšťata vyskytují, jsou různé strže a prohlubně v terénu zarostlé vegetací a břehy vodních toků a ploch. Je třeba s nimi počítat i ve větších parkových komplexech a zahradách," dodal Daniel.

[chooze:article;value:566281]

Lidé by tak měli chodit na výlety raději do oblastí, které nejsou na výskyt klíšťat tolik náchylné. "Vhodné jsou například zpevněné cesty, jehličnaté lesy či posekaná tráva," uvedl ČHMÚ na sociální síti X.

K dobré prevenci také poslouží, když si lidé na sebe vezmou vhodné oblečení. "Mělo by být hladké a světlé. Klíšťata jsou na něm dobře vidět a snadněji po něm sklouznou," doplnil ČHMÚ. Lidé měli také používat repelent a případně se průběžně kontrolovat.

[chooze:article;value:561705]

Pokud by se ale přece jen klíště stihlo přisát, důležité je jeho včasné odstranění. "Nejprve místo očistěte dezinfekcí a poté pomocí navlhčené textilie s klíštětem viklejte ze strany na stranu. Po dvou až třech minutách se uvolní. V případě potřeby lze klíště podebrat a vyjmout měkkou pinzetou. Poté znovu ránu dezinfikujte," popsal správný postup Daniel.

Vysoká aktivita klíšťat. Hrozí velké zdravotní komplikace (07/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.