Expertka: Ať se cizí jazyk děti učí od první třídy. Pozor ale na úroveň učitelů

"Já jsem příznivcem povinného dalšího cizího jazyka od šesté třídy. Domnívám se, že čím více času děti stráví setkáváním se s cizím jazykem, tím lépe se ho naučí. Jako ve sportu, čím víc trénujeme, tím jsme potom lepší," řekla Horčičková, která je součástí skupiny, která se zabývá cizími jazyky při revizi Rámcového vzdělávacího programu.

Angličtinu jako první cizí jazyk by se pak podle ní měly děti učit dokonce už od prvního ročníku. A právě takové změny se zvažují v českém školství. Přinést to ale může i výzvy nebo potíže. "Na to jazykové vzdělání obětujeme daleko více hodin. To znamená, ty hodiny nebudeme moct dát na jiné předměty," popsala Horčičková.

[chooze:article;value:556617]

"Také je potřeba počítat s tím, že ty školy budou potřebovat metodickou podporu, protože je super děti učit od první třídy, ale je to úplně jiná didaktika. Děti mají různé rituály, hodně písniček se používá, her, pohybových her, a to není něco, co se běžně učí student pedagogické fakulty, pokud studuje učitelství daného jazyka," pokračovala.

Změnám by pak musela odpovídat i úroveň schopností českých učitelů. "Role učitele v první nebo druhé třídě je velmi zásadní a on je důležitý vzor pro to malé dítě. Pokud bychom tam postavili učitele, jehož úroveň toho jazyka nebude na dostatečné úrovni, tak tím napácháme velké škody," uvedla.

Pořad Školní hlášení můžete sledovat každou středu od 15 hodin na TN Live.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.