Expertka k riziku terorismu: Vyhýbejte se davům, myslete na únikové cesty

Přestože se pravděpodobnost teroristických útoků zvyšuje, můžeme míru našeho ohrožení minimalizovat. "Vždy je účinnější nedělat hrdiny a zavolat odbornou pomoc, tedy hlavně policii nebo městskou policii a neřešit počínající konflikt sám," připomíná pro TN.cz bezpečnostní expertka Veronika Fáberová.

Policie v neděli zvýšila ostražitost kvůli zvýšenému riziku teroristického útoku. Na co by měli lidé dávat pozor? Zvládají naše bezpečnostní složky tuto situaci dobře?

Musíme počítat s tím, že tyto hrozby se stanou běžnou součástí našeho života. Jsem ale přesvědčená, že naše policie pracuje velice dobře. O tom svědčí i rychlé zadržení Jihoameričana podezřelého ze žhářských útoků.

Blíží se prázdniny, budeme hodně cestovat a lidé v dovolenkovém rozpoložení mohou část své ostražitosti ztratit…

Všem ale doporučuji, aby byli ostražití i během svých cest do zahraničí, tedy hlavně na dopravních terminálech, letištích nebo na místech, kde se shromažďuje více osob najednou… Všude bychom měli být obezřetní například kvůli odloženým zavazadlům.

[chooze:article;value:559460]

Někoho může napadnout, že podezřelá zavazadla sám zkontroluje, aby zjistil, jestli v nich není něco podezřelého…

Nejprve bychom se měli zeptat lidí v okolí, je-li podezřelé zavazadlo někdo z nich. Pokud je něčím podezřelé, vypadá neobvykle nebo z něj něco vytéká a nikdo se k němu dlouhou dobu nehlásí, určitě nedoporučuji se dívat dovnitř. Nutné je urychleně volat policii. Ta má své vlastní postupy jak v podobných situacích reagovat. Dobré je také varovat ostatní, aby se potenciálně nebezpečnému místu vyhnuli. Užitečné je též fotit třeba mobilem, to může kriminalistům při pozdějším vyšetřování velmi pomoci.

Během léta jsou oblíbené hudební festivaly, na některých se počítá účast diváků v desetitisících.

Tato místa mohou být oblíbeným cílem útočníků právě kvůli vysoké koncentraci lidí. Není dobré být uprostřed davu, vhodné je mít dopředu promyšlenou únikovou strategii. To samozřejmě neplatí jen pro festivaly ale i pro další přeplněná místa, abychom v případě nebezpečí mohl včas odejít. Zvláště pokud jsme někde s malými dětmi, je dobré se držet někde stranou.

Je možné bezpečnostní zásady nějak jednoduše shrnout?

Důležité je dodržovat pravidlo „uteč, schovej se a bojuj.“ Vždy je účinnější nedělat hrdiny a zavolat odbornou pomoc, tedy hlavně policii nebo městskou policii a neřešit počínající konflikt sám. Dobré je též spoléhat na vlastní intuici, pokud se mi třeba v tramvaji někdo nezdá, počkám si raději na další. 

Stále platí první stupeň ohrožení terorismem. Útok ale nehrozí, uklidňuje BIS (9/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.