Expertka ke střelbě v Praze: K činu se uchýlí frustrovaný člověk. Pomoci mohou varovné signály

"V této chvíli je velmi těžké profilovat osobnost pachatele, ale ze zkušeností víme, že se zpravidla jedná o frustrované osobnosti, které trpí třeba v některých případech i duševními problémy. A často jako jediné řešení vidí, že si vyřeší tento svůj nějaký problém právě takovým aktem, jako je masová vražda," uvedla bezpečnostní expertka Barbora Vegrichtová.

Podle odbornice bývají profily pachatelů poměrně rozmanité. Ani vzdělání nebo dobrý sociální status totiž nebývá zárukou toho, že dotyčný hrůzný čin nespáchá.

[chooze:article;value:534208]

"Zpravidla se jedná o mladé muže, takže profilově i ten věk vlastně odpovídá, a dá se v podstatě říct, že oni takovýto skutek vnímají jako svůj poslední čin, kterým de facto vstoupí do historie, a prvoplánově počítají s tím, že v rámci takovéto akce i zemřou. Ať už rukou vlastní, nebo policie," doplnila Vegrichtová.

Vedení Univerzity Karlovy po incidentu oznámilo, že by se měla zpřísnit bezpečnostní opatření v budovách univerzit. Podle Vegrichtové však například instalace bezpečnostních rámů nebo obdobných technologií nejsou aktuálním řešením.

"Domnívám se, že to nejdůležitější, co je možné v současné době udělat, je šířit povědomí vzděláváním a stejně tak informovanost široké veřejnosti o problematice aktivních střelců a učit širokou veřejnost, jak se v takových případech chovat a současně jak odhalovat varovné signály, určité indicie chování potenciálních pachatelů, kteří o takovém činu smýšlí nebo o něm uvažují," má jasno Vegrichtová.

Bezpečnostní expertka nastínila, na jaké varovné signály je třeba si dávat pozor. "Patří mezi ně zejména změny v osobnosti toho jednotlivce, ať už se to týká změny životního stylu, či inklinace nebo obdiv k násilí, ke zbraním nebo obdobným násilným útokům. Protože právě v těchto případech velkou roli hraje jakýsi syndrom nápodoby. Což částečně vyplývá i u tohoto případu, který se odehrál dnes. Ze zveřejněných informací vyplývá, že dotyčný pachatel se mohl inspirovat i případy útoků aktivních střelců ze zahraničí," vysvětlila Vegrichtová.

[chooze:article;value:534172]

Ta je navíc přesvědčená, že ozbrojování a držení zbrojního průkazu v Česku patří v celoevropském kontextu k nejpřísnějším. "A v podstatě to držení zbraně nemusí být nutně jednou z těch indicií, které vede pachatele k tomu, že spáchá takový čin. Daleko důležitější je vnímat a současně i sledovat psychický stav a sociální chování takového člověka," uzavřela Vegrichtová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.