Expertka upozornila na potraviny, které se přeceňují. Platí přitom za zdravé

Není žádným tajemstvím, že naběhnout na zdravé stravování může být složité. Adepty na nový životní styl mohou zmást hlavně marketingové triky, které propagují některé potraviny jako nejlepší a nejsprávnější, i když ve skutečnosti tomu tak není. 

Nutriční specialistka Claire Sorlieová pro web BestLive rozebrala osm přeceňovaných a podceňovaných zdravých potravin, které běžně seženeme v obchodech. Mnohé mohou její názory překvapit.

Přeceňovaná alkalická voda

Jako první má Sorlieová na seznamu přeceňovaných produktů alkalickou vodu. Na sociální síti TikTok napsala, že "nemusíme zasahovat do pH naší vody". Podle ní se navíc alkalická voda dostává v těle do místa, které musí být velmi kyselé, aby správně fungovalo, tedy do žaludku.

[chooze:article;value:550699]

Přeceňované ovesné vločky

Pokud jste fanouškem ovesných vloček, bez kterých si neumíte představit snídani, Sorlieová mýtus o jejich dalekosáhlé prospěšnosti malinko vyvrací. Podle ní jsou lehce přeceňované. "Ovesná kaše je fajn, ale nic se nesmí přehánět," sdělila před časem svým fanouškům ve videu.

Přeceňované kolagenové přípravky

Kolagenové práškové doplňky jsou podle ní příliš drahé a za ty peníze ani nestojí. Na základě zkušeností, které prý získala od svých klientů, zjistila, že je lepší používat potravinový zdroj kolagenu. Práškové varianty mohou být vysoce zpracované a často obsahují přísady, které způsobují zažívací potíže. "Vyměňte je proto za vývar z kostí," doporučila Sorlieová.

Přeceňované probiotické doplňky

Sorlieová také příliš nefandí probiotickým doplňkům, upřednostňuje přírodní zdroje. "Potravinové zdroje jako kysané zelí jsou mnohem lepší volbou, často obsahují více kmenů probiotik a nemusíte jich ani konzumovat velké množství," myslí si Sorlieová. U zelí prý stačí, když začnete jednou čajovou lžičkou denně.

[chooze:article;value:549037]

Nedoceněný vývar

Zatímco alkalické vody bychom se měli vzdát, Sorlievá si myslí, že bychom měli jíst více vývarů. "Bujón by měl mít každý v kuchyni," napsala před časem. "Přidávat bujóny do jídel nebo je používat jako náhradu vody v receptech je nejjednodušší a nejvíce podceňovaný způsob, jak do jídel přidat více živin a zlepšit jejich chuť," prezentovala svůj názor.

Nedoceněné červené papriky

Další podle ní podceňovanou zdravou potravinou je červená paprika. I když jsou obchody přeplněné hlavně jejich zelenou variantou a existuje i žlutá, právě červená paprika patří mezi zeleninu, která by neměla být opomíjena. "Má totiž třikrát více vitamínu C než pomeranč," vysvětlila odbornice.

Nedoceněné maliny

A u červených plodů ještě zůstaneme. Jako první a velmi důležité ovoce na jejím seznamu jsou totiž maliny. "Řada lidí si neuvědomuje, že právě tyto plody mají ve skutečnosti slušné množství vlákniny, které není nikdy dost a je pro nás nezbytná," domnívá se Sorlieová. Doporučuje denně sníst 30 až 40 gramů malin.

Nedoceněné čaje na spaní

A v neposlední řadě je nedostatečná pozornost věnována také bylinkovým čajům na spaní. "Tyto bylinky pomáhají nejen usnout, ale pomohou i delšímu spánku," domnívá se nutriční odbornice.

Máte i po jídle stále hlad? Podívejte se, jak se pocitu zbavit (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.