Extrémně silné bouře a tornáda: Na Chorvatsko a Itálii se žene pohroma

O velmi silných bouřích, které se ženou na Jadran, informoval ČHMÚ už v neděli večer. "Pokud se budete zítra a v úterý pohybovat na severu Itálie, ve Slovinsku a na severu Chorvatska, velký pozor! Lokálně se vyskytnou další extrémně silné supercely s potenciálem všeho – od obřích krup až po tornáda," varoval. 

Chorvatský hydrometeorologický ústav (DHMZ) vydal pro většinu území Chorvatska výstrahu před bouřkami a horkem, přičemž bouřlivé počasí hrozí v severních regionech. Přísnější stupeň platí v úterý, kdy podle meteorologů hrozí i vítr o síle vichřice a kroupy. 

​Do Slovinska bouřky dorazí od severozápadu a nebezpečná situace tam bude panovat od pondělního večera až do středeční půlnoci. "Očekává se několik bouřkových pásem, ve kterých se mohou zrodit i silné supercely, které mohou přinést velké kroupy. Hlavní nebezpečí budou představovat poryvy větru o síle hurikánu, možné jsou i bleskové záplavy," píše slovinský zpravodajský web 24.ur.com

[chooze:article;value:514625]

V Itálii bude kritickým dnem také zejména úterý. Bouřky podle webu meteo.it potrápí především severní regiony Benátsko, Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, přinesou ale zároveň ochlazení i do jižní části země a ukončí tak dlouhou vlnu veder. I před tou v Itálii aktuálně platí výstraha, ve středních a jižních regionech budou teploty přesahovat 45 stupňů. To se týká zejména Apulie, Sicílie a části Kalábrie. 

Silné bouře se do regionu Jaderského moře ženou krátce poté, co tam jejich předchůdkyně napáchaly velké škody. Italský deník Corriere píše, že jenom za sobotu se v oblastech Lombardie a Emilia-Romagna vyskytlo 46 bouřek, které s sebou přinesly obří kroupy o hmotnosti až 200 gramů.

"Podle meteorologických modelů je i dnes (v pondělí, pozn. red.) na celém severu vysoká pravděpodobnost výskytu krup o průměru větším než 5 cm, místy až 10 cm. Není vyloučen ani vznik tornád v nížinách Lombardie a Benátska," uvádí deník. 

Naposledy se Lombardií nedaleko Milána prohnalo tornádo minulý týden v pátek: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.