Extrémně silné hurikány ovlivní i počasí v Evropě. Meteoroložka řekla jak

V Atlantiku oficiálně začíná 1. června hurikánová sezóna. "Podle predikcí bude ta letošní nadprůměrná. Nahrává tomu fakt výrazně teplotně nadprůměrné vody, nastupuje jev La Niña, který způsobuje snižování střihu větru v Karibiku. Letos se tak očekává 17 až 25 pojmenovaných tropických bouří, z toho 8 až 13 hurikánů a 4 až 7 silných hurikánům," vyjmenovala Honsová.

Hurikány mají ovlivnit i počasí u nás. "Vliv na počasí v Evropě mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se změní na běžnou tlakovou níží nad severním Atlantikem," popsala Honsová.

Velký vliv by ale mohly mít hlavně exhurikány. "Pokud se nad střední Evropu dostanou jako tlaková níže, přinesou deštivé a větrné počasí. Pokud se exhurikán zastaví nad Evropu severozápadní nebo západní, většinou do střední Evropy kolem něj pronikne teplejší vzduch," vysvětlila meteoroložka.

[chooze:article;value:557788]

I nad Středozemním mořem se může zformovat tlaková níže připomínající hurikán. "Vytvoří se v ní oko s minimem oblačnosti. Jedná se ale o poměrně vzácný jev, který nazýváme medikánem," uvedla meteoroložka. Počasí u nás už dříve ovlivnil exhurikán Martin v listopadu 2022, exhurikán Zeta v říjnu 2020, exhurikán Helene v září 2018, Maria a Lee v říjnu 2017, exhurikán Epson v listopadu 2012 nebo v září 2011 exhurikán Katia.

"Závěry studií klimatických změn se shodují na tom, že v rámci nárůstu teplot vzduchu Atlantiku bude počasí v Evropě ovlivňovat více exhurikánů. Hurikán 5. kategorie dosahuje rychlosti větru přes 253 km/h. A právě takové síly dosáhl nejničivější hurikán 21. století Katrina, který se zformoval 23. srpna 2005 a způsobil obrovské škody na jihu Spojených států," doplnila Honsová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.