Extrémní El Niño před mnoha lety vyvolal katastrofu. Teď lidstvo dohnaly důsledky

Nová studie, kterou citoval odborný portál Live Science, odhalila, že ledovec Thwaites v Antarktidě začal tát už před 80 lety, tedy o 30 let dříve, než se původně myslelo. Dřívější tání má podle vědců jasné vysvětlení. Způsobit ho měl extrémně silný meteorologický jev El Niño.

Analýza sedimentů z míst okolo ledovce ukázala, že extrémně silný El Niño se tvořil mezi lety 1939 až 1945. Krátké, ale intenzivní oteplení, které způsobil, tak znepokojuje vědce. Ti totiž tvrdí, že jeho dopady na ledovec můžeme vidět i desítky let od samotné události.

"Jakmile je systém vyveden z rovnováhy, ústup ledu pokračuje," vysvětlila Julie Wellnerová, profesorka geologie a jedna z autorek studie, kterou citoval portál PNAS. "Je to součást širšího kontextu měnícího se klimatu," doplnila ji druhá z autorek geoložka Rachel Clarková.

[chooze:article;value:544394]

Ledovec, kterému se kvůli jeho rychlému tání přezdívá ledovec soudného dne, tak od 40. let 20. století přispívá k nárůstu globální hladiny moří. Pokud by roztál úplně, zvedl by hladinu moří o více než 60 centimetrů. V případě, že by jeho tání způsobilo širší destabilizaci antarktických ledovců, hladiny moří by mohly stoupnout až o 3,4 metru.

"Ledovec je významný nejen tím, že přispívá ke zvýšení hladiny moře, ale také proto, že funguje jako korek v láhvi, který za ním zadržuje širší oblast ledu," řekla Wellnerová. "Pokud bude Thwaites destabilizován, pak je zde potenciál pro destabilizaci veškerého ledu v západní Antarktidě," uzavřela.

Nástup La Niñy je blízko. Může výrazně ovlivnit počasí i v Česku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.