Extrémní obezita válcuje Česko. Někteří váží přes 200 kilo a už se ani nehýbou

Jenom ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze ročně hospitalizují přibližně sto pacientů s extrémní obezitou a v ambulantní péči jich mají několik set. "Těchto pacientů přibývá, stávají se zcela běžnou klientelou na našich lůžkových odděleních," upozornil vedoucí diabetologického a obezitologického centra Martin Prázdný.

Kvůli své hmotnosti navíc pacienti často nemohou absolvovat potřebná vyšetření. "Z hlediska přístupu k některým diagnostickým metodám: CT, rezonance. Buď z hlediska nosnosti toho stolu, anebo z hlediska průměru toho skenovacího otvoru," popsal Prázdný důvody.

[chooze:article;value:550998]

Manipulace s extrémně obézními pacienty je pro zdravotníky velmi náročná. "Pacient, který má problém s pohyblivostí, potřebuje několikrát za den změnit polohu, je třeba u něj každý den provést hygienu, ošetřit a omýt ho. Všechno to přináší pro ten personál extrémní nároky na fyzickou zdatnost. Sestry jsou šedesátikilová děvčata, z nich nemůžeme chtít mít vzpěrače," vysvětlil Prázdný.

"Potřebovali jsme minimálně šest lidí na manipulaci s pacientem," sdělila staniční sestra Alena Nováková. "Museli jsme tam být všechny sestry z oddělení. Když to byli obéznější pacienti, tak klidně pět až osm sester," uvedla záchranářka Tereza Jančíková.

Všeobecná fakultní nemocnice proto nyní zavádí nové technologie, které mají zdravotníkům pomoci. Například polohovatelná lůžka s nosností až 500 kilogramů nebo speciálně vybavené pokoje.

[chooze:article;value:548942]

Pokoj pro obézní pacienty je vybaven například stropním zvedacím systémem, který usnadní pracovníkům manipulaci s nepohyblivými pacienty až do 300 kilogramů váhy.

Novým obezitologickým centrem nemocnice reaguje na stále přibývající počet obézních lidí v České republice. Kromě XXL sanitky bude pracoviště postupně vybavovat i operačními stoly a zubařskými křesly s vyšší nosností. Pro extrémně obézní pacienty chce zajistit i speciální diagnostické přístroje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.