Extrémní počasí si za 51 let vyžádalo dva miliony mrtvých. Škody jdou do bilionů

Světová meteorologická organizace představila nová zjištění na Světovém meteorologickém kongresu. Jeho cílem je zajištění včasného sytému varování před katastrofami ke všem lidem na Zemi do konce roku 2027.

Od roku 1970 do roku 2021 vzrostly především ekonomické ztráty, a to přibližně osmkrát. Dosáhly tak celkové výše 4,3 bilionu dolarů (kolem 94 bilionů korun). Jen USA přišly o celkem 1,7 bilionu dolarů (přibližně 37 bilionů korun). Nejméně rozvinuté a malé ostrovní rozvojové státy však vynaložily neúměrně vysoké náklady v poměru k velikosti ekonomik.

[chooze:article;value:499645]

"Nejzranitelnější komunity bohužel nesou hlavní nápor povětrnostních, klimatických a vodních rizik," citoval portál BBC generálního tajemníka WMO Petteriho Taalase. Ten jako příklad uvedl extrémně silný cyklon Mocha, který zdevastoval Myanmar a Bangladéš. A zasáhl tak ty nejchudší.

Země v minulosti evidovaly při katastrofách stovky tisíc obětí. "Díky včasným varováním a systému zvládání katastrof jsou tyto míry úmrtnosti nyní naštěstí minulostí. Včasná varování zachraňují životy," dodal Taalas.

Podle dat WMO se totiž za posledních 51 let snížil počet lidských obětí. Více než 90 % celosvětově hlášených úmrtí úřady evidovaly v rozvojových zemích. Od roku 1970 do roku 2021 byly zaznamenány více než dva miliony mrtvých po celém světě v důsledku přírodních katastrof.

V Evropě zahynulo 166 492 lidí při 1 784 katastrofách. To představuje osm procent hlášených úmrtí po celém světě. Hlavní příčinou hlášených úmrtí byly extrémní teploty, povodně pak byly hlavní příčinou hospodářských ztrát.

Výkyvy počasí trápí Španělsko. Více se dozvíte v následujících reportážích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.