Moderní bydlení

Extrémní počasí v Americe: Silné záplavy i odložený start rakety

Záplavy na Floridě přinutily mnohé obyvatele Fort Lauderdale opustit jejich domovy. "Nikdy jsem nic takového neviděla. Žiju tady už čtyři roky a nikdy se nic takového nestalo. Je to děsivé," popsala jedna z obyvatelek Andra Zakadieová.

Úřady v oblasti vyhlásily stav nouze. Tamní letiště je kompletně celé pod vodou. Neprůjezdná je i řada silnic, školy zůstávají zavřené. Množství srážek je největší v historii města. "Aspiruje i na rekord za posledních pět tisíc let. Floridské úřady varovaly před tím, aby lidé vůbec nechodili do těchto oblastí, a když už do nich musí chodit, tak ať rozhodně nevstupují do těch řek," okomentovala zpravodajka Deníku N na Floridě Jana Ciglerová.

Kvůli nepříznivému počasí musela Evropská vesmírná agentura odložit i start rakety Ariane 5 z Francouzské Guyany, která měla k Jupiteru vyslat sondu Juice. Hrozil jí zásah bleskem. O start se znovu pokusí v pátek.

"Kontrolujeme, jaký je vítr ve vysoké nadmořské výšce i blízko startovací rampy a také riziko zásahu bleskem. A právě to poslední kritérium znemožnilo dnešní start. Tohle nemůžeme ovlivnit a při vypuštění satelitu rozhodně nechceme nic riskovat," vysvětlil Raphael Chevrier z Arianespace.

[chooze:article;value:499536]

​Extrémní počasí trápí i obyvatele na druhé straně Atlantiku. U pobřeží britských ostrovů udeřila bouře Noa, která si vyžádala nejméně dva lidské životy. Obyvatelé Cornwallu podobně vysoké vlny v oblasti nepamatují.

A 400 schodů museli sejít zase lidé na horské dráze v Brightonu. Provozovatelé ji kvůli silnému větru zastavili těsně předtím, než je měl čekat sešup dolů. Komplikace byly i na londýnském letišti Heathrow.

Na silný déšť se musíme připravit v pátek i v České republice. "Srážkové úhrny se budou za 24 hodin pohybovat i přes 40 milimetrů a za jediný den tak naprší daleko větší srážkové množství než za celý duben," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Meteorologové varují před vzestupem hladin některých řek. A na jihu republiky může i silně sněžit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.