Extrémní pokles tlaku v Česku! Mnohé lidi čekají potíže, varuje meteoroložka

Pokles tlaku vzduchu o 27 hPa za 42 hodin budou vnímat především lidé citliví na změny počasí a lidé s nízkým krevním tlakem. "Jakmile pokles tlaku dosáhne vyšší hodnoty než 4 hPa za 24 hodin (průměrný tlak u nás se uvádí 1 013,26 hPa), můžeme to pocítit bolestí hlavy, kloubů, malátností, některým lidem se i hůře spí. Nyní to bude pokles daleko extrémnější," informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Změna atmosférického tlaku patří k největším zátěžovým meteorologickým prvkům a je spojena s dynamikou atmosféry, tlakovými nížemi a výšemi nebo s přechody frontálních systémů.

"Asi nejhůře působí na náš organismus rychlý pokles tlaku vzduchu – tedy při přechodu oblasti nízkého tlaku vzduchu nebo před příchodem studené a teplé fronty," uvedla Honsová s tím, že lidé citliví na změny tlaku vzduchu by svůj denní režim měli přizpůsobit zvýšené zátěži počasím.

[chooze:article;value:527803]

​Vysoký krevní tlak má pak na lidi příznivý dopad, zvyšuje se jejich pracovní výkonnost i koncentrace. Rozdíl vnímají především lidé s nízkým krevním tlakem. Údaje o hodnotách tlaku vzduchu pravidelně zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ten také ve středu vydal výstrahu před silným větrem, který se do Česka dostane v souvislosti s bouří Ciarán. Podle meteorologů udeří na západ Evropy už v noci na čtvrtek. V Česku se očekávají nárazy jihovýchodního až jižního větru s rychlostí místy kolem 70 km/h. Vítr může poškodit budovy i stromy, což může zkomplikovat dopravu. Lidé by také měli omezit horské túry. Celou výstrahu si přečtěte zde.

[chooze:poll;value:7b1280563bcb0c1f4bcdc5cf6ed87ebd397beb41]

​Českou republiku potrápí silný vítr. Zasáhne hlavně východní část země:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.