Extrémní propad teplot. Meteoroložka popsala, co v příštích dnech zažije Česko

V úterý ráno zasáhla Česko vlna mrazivých teplot. Nejnižší teplotu naměřili tradičně na Horské Kvildě, kde bylo -24,5 °C. Ochladilo se však i v nížinách. Například v Karlových Varech bylo okolo šesté hodiny ranní -14,2 °C.

Praha hlásí -11,5 °C. Tuto teplotu naměřili v Kbelích. V Plzni bylo k ránu -10,6 °C. V Českých Budějovicích klesla rtuť v teploměru na -10,2 °C. Nejmírnější mrazy byly v Prostějově, meteorologové zde naměřili -3,4 °C.

[chooze:article;value:478228]

Podle meteoroložky Dagmar Honsové budou studená rána i v příštích dnech. "Ve středu v noci budou teploty klesat také nízko. Na jihu území bude -6 °C, na severu až -12 °C. Ve čtvrtek a v pátek po ránu naměříme -2 až -8 °C. A kvůli malé oblačnosti budou víkendová rána studená. V sobotu budou teploty klesat na -10 až -14 °C, v neděli na -11 až -15 °C," uvedla Honsová.

Podle meteoroložky by se však od pondělí mělo opět začít oteplovat.

Výstraha před mrazem platí až do středečního rána:

ČHMÚ vydal také výstrahu před sněhovými jazyky, platit začne v noci z úterý na středu. Řidiči by si měli dát pozor na celém území Vysočiny a celém Moravskoslezském kraji.

Varování se týká také okresů v Jihočeském kraji (Milevsko, Tábor, Soběslav, Jindřichův Hradec a Dačice), Středočeském kraji (Vlašim, Kutná Hora a Čáslav), Libereckém kraji (Liberec, Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Tanvald a Jilemnice), Královéhradeckém kraji (Vrchlabí, Trutnov, Broumov, Náchod, Nové Město nad Metují, Dobruška a Rychnov nad Kněžnou), Pardubickém kraji (Chrudim, Vysokém Mýto, Hlinsko, Litomyšl, Polička, Svitavy, Česká Třebová, Moravská Třebová, Ústí nad Orlicí, Lanškroun, Žamberk a Králíky), Olomouckém kraji (Jeseník, Šumperk, Zábřeh, Mohelnice, Uničov, Litovel, Šternberk, Olomouc, Přerov, Lipník nad Bečvou a Hranice) a Zlínském kraji (Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm, Vsetín, Bystřice pod Hostínem, Zlín, Holešov, Vizovice, Luhačovice a Valašské Klobouky).

Pozor na sněhové jazyky si dejte v těchto okresech:

Nejnižší teplotu -26,9°C naměřila meteorologický stanice na šumavské Rokytské slati:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.