Extrémní srážky způsobí teplé moře. Vody spadne tolik jako normálně za půl roku

Extrémní přívalové deště – právě takové počasí nás podle meteorologů čeká až do pondělního rána. "Tvar se formuje v severním Středomoří a patří mezi nejhorší z pohledu z těch katastrofálních srážkových úhrnů," uvedl hydrolog Tomáš Hrdinka.

Nejsilnější déšť dorazí v pátek a sobotu. Nejvíc naprší v Jeseníkách a na severovýchodě Moravy. "Očekáváme 100 až 150 milimetrů srážek v nížinách a potom na horách by to bylo více, 200, možná až 300 milimetrů," řekl Ondřej Lhotka z Ústavu fyziky atmosféry.

Fronta, která postupuje ze Středomoří, už přinesla i sněžení na Šumavu a první vločky do Krkonoš. To je ale jen předzvěst extrémního deště. V Jeseníkách za pár desítek hodin může spadnout tolik vody, jako jindy za půl roku. 

[chooze:article;value:573644]

Množství srážek nejspíš umocnila abnormálně vysoká teplota moří. "Teplejší vzduch v sobě, laicky řečeno, udrží více vzdušné vlhkosti, takže ta tlaková níže má potom větší potenciál k nějakým extrémním srážkám," vysvětlil Lhotka.

I proto současnou situaci meteorologové přirovnávají k povodním z let 1997 a 2002. "Byly dvě vlny extrémních srážek. Ta první způsobila nasycení plochy povodí a ta druhá odtekla povrchovým odtokem," řekl ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder.

Do té doby nevídané povodně ničily domy, celé vesnice, jako daň si vybraly i mnoho lidských životů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.