Extrémní teploty po celém světě. Vědci mají o dalších vlnách veder jasno

Velikonoční prodloužený víkend byl v České republice ve znamení v podstatě letních teplot a vidět to bylo například v zoologických zahradách napříč Českem, které doslova praskaly ve švech.

Po rekordně teplé zimě tak zatím zažíváme i rekordně teplé jaro. Vypadá to navíc, že březen bude 10. měsíc v řadě, který překope historické tabulky, uvedl deník Washington Post.

Nejen Evropa

Víkendová neobvyklá vedra byla nejrozšířenější právě v Evropě. Například Litva hlásila 25,5 stupňů Celsia, v Chorvatsku si užívali hodnotu rovných 29 stupňů a v Moldavsku teploměr ukázal dokonce 29,7 stupňů Celsia.

Nezvykle teplo bylo ale také v Asii či v částech střední Ameriky. "Japonsko 31. března zaplavilo červencové vedro. 70 míst překonalo nebo vyrovnalo měsíční rekord," napsal japonský meteorolog Sayaka Mori na sociální síti X. V Japonsku teplota v březnu překonala 28 stupňů Celsia.

[chooze:article;value:548254]

Na Guatemale dokonce teplota přesáhla 44 stupňů Celsia, což je nejvyšší zaznamenaná hodnota ve střední Americe. 

Teplo zapadá do vzoru

Aktuální vysoké jarní teploty podle vědců zapadají do vzoru. Studie zveřejněná minulý týden v magazínu Science Advances zjistila, že vlny veder trvají stále déle a pokrývají větší území než bývalo běžné.

"Výsledky naznačují, že déle trvající a pomaleji se pohybující souvislé vlny veder budou mít v budoucnu ničivé dopady na lidské zdraví a životní prostředí, pokud budou emise skleníkových plynů nadále stoupat a nebudou okamžitě přijata žádná účinná opatření," uvedli vědci ve své studii.

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) uvedl, že existuje 45,1% šance, že rok 2024 bude nejteplejším rokem v historii měření. Zároveň je 99,9% šance, že se zařadí mezi pět nejteplejších let. 

Podívejte se, jak si Češi užili velikonoční počasí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.