Extrémní vedra jsou jenom začátek. Bude to mnohem horší, varují experti

Česká republika si už tento rok vytrpěla vedra, které trvaly i několik dní. V létě lze navíc očekávat, že teploty budou ještě vyšší a vlny veder častější. Současná situace je však přitom pouze předzvěstí toho, jak moc velké horko má teprve přijít.

Na problematiku klimatické změny a s ní spojené oteplování planety upozorňují klimatičtí odborníci už léta. Měření, která provádí, ukazují, že teplota různých míst na planetě se každým rokem víc a víc odchyluje od normálu.

Jedná se o problém, který zasahuje celou planetu. Jak uvádí portál The Conversation, už letos si některé oblasti v Mexiku a Střední Americe prošly vlnami veder, při kterých teploty dosáhly až 51,8 stupně. To vede k nedostatku vody i k úmrtím na přehřátí.

[chooze:article;value:561697]

Problémy však dělá vedro i blíže k nám. Při muslimské pouti do svatého města Mekky zemřelo letos přes tisíc poutníků na přehřátí. V Řecku se zase čím dál častěji objevují případy turistů, kteří se v poledních vedrech vydávají na cesty a po cestě z vedra kolabují.

Vysoké teploty se nevyhýbají ani Česku. Jak uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), noc na neděli byla na řadě míst nejteplejším koncem června v historii měření. Na 58 procentech všech měřících stanic neklesly v noci teploty pod 20 stupňů, čímž splnily kritérium pro tropickou noc. V Hejnicích dokonce teplota neklesla pod 25 stupňů.

Největší problémy představují častější horka zejména pro děti, seniory a lidi pracující venku. Potíže ale může dělat například i v dopravě, kdy způsobí prověšení drátů elektrického vedení, což vede k poruchám. Jinou možností, jak může vedro uškodit, je zvýšená spotřeba elektrické energie, kterou spotřebovávají klimatizace. V extrémních případech může dojít k přetížení sítě a výpadkům, varují klimatologové.

Vlny veder budou častější. Můžeme očekávat sucha, říká klimatolog (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.