Moderní bydlení

Extrémní vedro dává lidem silně zabrat. Záchranáři zasahovali u stovek případů

Řada tropických dní, kdy teploty přesahovaly i 30 stupňů Celsia, dala mnohým pořádně zabrat. Jen za červenec museli záchranáři z Moravskoslezského kraje vyjíždět k více než 360 pacientům, kterým přitížily vysoké venkovní teploty.

Nejčastěji se jednalo o pacienty, kteří kvůli vedru zkolabovali. Jen mezi 10. a 16. červencem ošetřovali moravskoslezští záchranáři na 180 takových pacientů. "Kulminace nastala začátkem tohoto pracovního týdne, kdy posádky vyjížděly ve dvou dnech po sobě vždy ke třem desítkám takto postižených pacientů," popsal mluvčí Lukáš Humpl.

[chooze:article;value:565052]

​Kolaps mívá podle něj poměrně jasné příznaky, je ale důležité vědět, jak ho poznat. "Kolaps se obvykle projevuje jako náhlé zhoršení či ztráta vědomí pacienta. Bývá netečný, vnímá zhoršeně či vůbec," vysvětluje Humpl. Pokud člověk kolabuje, je často tělesně slabý nebo úplně bezvládný.

"Kromě nezávažných příčin může být kolaps způsoben také život ohrožujícími postiženími organismu. Proto pokud se pacient neprobírá plně k vědomí, kolabuje opakovaně či je současně jinak vážněji nemocný, je namístě vždy přivolat záchrannou službu," vybízí Humpl.

Meteorologové předpovídají, že i zbytek prázdnin bude teplotně velmi vysoko, a lze proto očekávat, že si záchranáři jen tak neodpočinou. Jen na příští týden předpovídá Český hydrometeorologický ústav denní maxima dosahující až 31 stupňů Celsia, a to konkrétně na pondělí. Pak by měla teplota klesnout a ke třicítkám se začne přibližovat znovu až od pátku.

Vedro a pitný režim. Odborníci doporučují, kolik vody byste měli vypít:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.