Moderní bydlení

Extrémní vítr a vydatný déšť. Ex-hurikán Kirk je tady, hlásí meteorologové

Přestože Kirk už zeslábl z hurikánu na mimotropickou bouři, pořád má potenciál v Evropě napáchat škody. Ve středu ráno už ho začali pociťovat lidé žijící při západním pobřeží Pyrenejského poloostrova.

​Jak uvádí španělská televize RTVE, přes noc na středu začalo na některých místech intenzivně pršet. Španělští i portugalští meteorologové proto vydali varování pro rozsáhlé oblasti.

[chooze:article;value:577536]

​Sever Španělska podle tamějšího hydrometeorologického ústavu Aemet zasáhne vítr o rychlosti až 120 km/h, napršet tam může až 100 mm srážek za 24 hodin a vlny při pobřeží mohou dosahovat až sedmimetrové výšky.

​Podobné nebezpečí hlásí i portugalští meteorologové z ústavu IPMA. Vítr na severu země má také dosahovat rychlostí okolo 100 km/h a vlny na moři třeba v Portu prý v extrému mohou být až 12metrové.

Později během dne pak účinky ex-hurikánu mají dorazit do Francie. "Vítr ve středu nad západními Pyrenejemi rychle zesílí a bude foukat velmi silně, na vrcholcích s nárazy o rychlosti 120 až 150 km/h," varují meteorologové z Meteo France. Vydatné srážky mohou podle nich způsobit povodně.

[chooze:article;value:577428]

​Bouře pravděpodobně ovlivní i počasí v Česku. "Na naše území se bude přes západní Evropu ve středu a ve čtvrtek dostávat od jihozápadu teplejší vzduch a teploty vystoupí ke 20 °C, v závěru týdne začne do střední Evropy v týlu této níže proudit naopak studený vzduch od severozápadu," uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Ve středu se mohou nárazy větru přes 50 km/h objevit na východě území, ve čtvrtek přechodně zesílí jihozápadní vítr i jinde a v nárazech se bude rychlost pohybovat mezi 50 až 70 km/h," dodal ČHMÚ. Středa má být deštivá a i v dalších dnech se srážky mohou místy objevit. Denní úhrny údajně ale nepřekročí 15 mm.

Na zásah hurikánu se připravují v USA. Milton míří na Floridu a dále sílí, má být ničivější než Helene (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.