Facebook se mění. Provozovatel přistoupil k tomu, čím strašil

Meta o svém záměru zavést placenou verzi bez reklam a neplacenou s reklamami informovala na konci října na svém webu. Společnost svůj krok vysvětlila tím, že reaguje na evropské regulace.

"Meta nabídne lidem v Evropské unii, Evropském hospodářském prostoru a Švýcarsku možnost platit měsíční předplatné za používání facebooku a instagramu bez jakýchkoliv reklam. Alternativně mohou nadále používat tyto služby zdarma a přitom se jim budou zobrazovat reklamy, které jsou pro ně relevantní," uvedla firma.

Uživatelům se nyní začalo zobrazovat hlášení, že od nich sociální síť potřebuje informace ohledně reklam. Pokud se rozhodnou pro placenou verzi, při platbě na webu zaplatí 245 korun (9,99 eura) za měsíc, při platbě v systémech iOS a Android pak cena činí zhruba 320 korun (12,99 eura). Částky se liší kvůli poplatkům společnosti Apple a Google.

[chooze:article;value:520567]

​Do 1. března příštího roku se bude předplatné vztahovat ke všem propojeným účtům na facebooku a instagramu, po tomto datu se za každý další účet přidá poplatek asi 147 korun (6 eur) navíc při platbě na webu a 197 korun (8 eur) při platbě na mobilu.

Pro tuto změnu se společnost rozhodla poté, co evropské úřady firmě zakázaly její dosavadní přístup k datům svých uživatelů. Doteď totiž tyto informace používala k cílení reklam bez jejich výslovného souhlasu, souhlas byl pouze součástí podmínek používání. Úřady ale rozhodly, že podle pravidel Evropské unie na ochranu osobních údajů musí Meta nejdříve získat souhlas uživatelů k tomu, jak jsou jejich data užívána, připomněla BBC.

Reklamní kampaně

Nová funkce je podle společnosti kompromisem, který vyvažuje požadavky regulátorů a uživatelů, kteří chtějí služby Mety nadále využívat zadarmo a reklama jim nevadí.

"Pokud se rozhodnete nadále používat naše produkty zdarma, vaše prostředí zůstane stejné – a toto prostředí bude nadále podporováno nástroji a nastaveními, které jsme vytvořili, abychom lidem umožnili ovládat své reklamy," uvedla společnost.

[chooze:article;value:518737]

Inzerenti tak nadále budou moci pokračovat v provozování personalizovaných reklamních kampaní v Evropě a budou moci oslovit ty, kteří se rozhodnou používat bezplatnou verzi facebooku.

Předplatné bez reklam je k dispozici pro lidi ve věku nad 18 let. Meta uvedla, že nadále zkoumá, jak zajistit náctiletým užitečné a zodpovědné prostředí s reklamami vzhledem k platné regulaci o ochraně osobních údajů.

[chooze:poll;value:a486731a6f5939d84f2fe5ed7e4c711997e300a3]

​Meta dostala rekordní pokutu. Posílala data Evropanů do USA:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.