Facka do tváře Harrymu: Prohrál soud kvůli nároku na ochranku

[chooze:gallery;value:33230]

Nejvyšší soud ve Velké Británii potvrdil, že britské ministerstvo vnitra jednalo správně. "Žádost o soudní přezkoumání se zamítá," rozhodl podle britského listu Daily Mail ve středu ráno soudce Peter Lane.

Princ Harry podnikl řadu právních kroků, aby zvrátil rozhodnutí Výkonného výboru pro ochranu královských a veřejných osobností, které spadá pod kompetenci britského ministerstva. Harryho rozčílilo, že podle úřadů už nemá po odjezdu do USA v Británii nárok na ochranu hrazenou z veřejných financí a pokusil se toto rozhodnutí napadnout.

[chooze:article;value:543570]

Princ prý nemá k odvolání pádný důvod, neboť nedošlo k žádné nezákonnosti. "Rozhodnutí nebylo pokaženo ani žádnou procesní nespravedlností. Proces navržený pro žalobce v rozhodnutí ze dne 28. února 2020 byl a stále je správný," doplnil soudce.

Ministerstvo vnitra, proti kterému se princ Harry ohradil, tak slaví úspěch. "Jsme rádi, že soud v tomto případě dal za pravdu stanovisku vlády a pečlivě zvažujeme naše další kroky. Bylo by nevhodné se dále vyjadřovat," okomentoval situaci podle portálu Mirror mluvčí ministerstva.

[chooze:article;value:543253]

"Ochranný bezpečnostní systém vlády Spojeného království je přísný a přiměřený. Naší dlouhodobou zásadou je neposkytovat podrobné informace o těchto ujednáních, protože by to mohlo ohrozit jejich integritu a ovlivnit bezpečnost jednotlivců," doplnil.

Harrymu rozhodnutí soudu radost určitě neudělá. Už v minulosti řekl, že následky omezení jeho bezpečnosti v Británii nese celá rodina. Podle prince se tam totiž necítí doma ani jeho děti princ Archie a princezna Lilibeth, protože jim není možné zajistit bezpečnost. Na prohru u soudu zatím Harry veřejně nereagoval.

[chooze:article;value:542893]

​Podle bývalého šéfa bezpečnosti královské rodiny Daie Daviese vyjde samotný soudní případ Brity na zhruba milion liber (skoro 30 milionů korun). Podle něj je navíc zbytečný. "Ve skutečnosti Harry dostane ochranku pokaždé, když je v Británii jako princ a má to co dočinění s královskou rodinou," upřesnil podle portálu Mirror Davies.

Harry se na návštěvě u nemocného otce zdržel jen půl hodiny. Podívejte se na video (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.