Falešné SMS se rozjely, varuje policie. Podvodníci se vydávají za ministerstvo

Na pozoru by se lidé měli podle policie mít před novou formou podvodů, které nabírají na intenzitě. Podvodné SMS a telefonáty mají imitovat komunikaci veřejných institucí a vylákat citlivé údaje.

"SMS a telefonáty s informací o přeplatku na daních jsou pouze počáteční legendou, která vás má nalákat na fiktivní portál občana, či jinou platformu," napsala policie na síti X. Podvodníci se vydávají za ministerstvo financí nebo finanční správu.

Když má pachatel, díky poskytnutým informacím, přístup do vašeho bankovnictví, zavolá na telefon. "Vydává se za vašeho bankéře. Zná o vás všechny potřebné informace a legenda s napadením účtu je tak velice důvěryhodná," varovali policisté.

"Následuje manipulace podvodníka k převodům na 'bezpečný účet', vylákání vzdáleného přístupu do vašeho zařízení a nově i nalákání na stažení bankovní aplikace z neznámého zdroje," uvedla policie. "Aplikace z vás má vylákat PIN a má i další NFC funkce na získání údajů," dodali policisté.

Podvodníci dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo. Lidé by s podvodníky neměli komunikovat a událost nahlásit své bance. Neměli by se stydět incident oznámit, ani když už se stanou obětí.

[chooze:article;value:546200]

"Zatím se jedná o nižší desítky případů a stále platí průměrná škoda kolem 300 tisíc korun," uvedl pro TN.cz policejní mluvčí Ondřej Moravčík. Útoky se podle něj týkají všech věkových kategorií.

Před praktikami podvodníků varovalo i ministerstvo financí. "V SMS jsou odkazy na podvodný web mfcr-cz.eu či adissprmfcr-cz.eu, které s ministerstvem financí a finanční správou nemají nic společného," uvedlo ministerstvo.

O podvodech psali na X i uživatelé. "Taky mi přišla SMS, letěla do koše," napsala jedna z nich. "A co teprve hlasový automat v angličtině o zneužití mého občanského průkazu. 'Pokud se chcete dozvědět vice od Policie CR, zvolte jedničku.' České číslo, během jednoho týdne už 3x," popsala jiná.

Podvodní bankéři útočí přes telefonáty. NÚKIB před nimi varuje v kampani (03/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.