Falešní bankéři dál obtěžují Čechy. Podívejte se, jak jim nesednout na lep

Podvod s falešným bankéřem obyčejně vypadá tak, že se člověku ozve někdo, kdo se vydává za pracovníka banky. Oznámí, že se člověku do účtu snažil dostat hacker, nebo že jim chce někdo peníze ukrást. Podloudný volající pak přijde s nabídkou pomoci, například že člověku založí nový účet, jindy jim třeba doporučuje převedení jejich úspor na virtuální měnu.

Potměšilí volající jsou tak vykutálení, že dokonce dokáží napodobit telefonní čísla. "Takže vám zavolá například z 800 521 521, což je originálně číslo naší infolinky. Stejně umí předstírat i hovor s policistou. Přes WhatsApp vám pošle falešnou kartu zaměstnance KB, abyste mu uvěřili," upozornila Komerční banka. Podvody se ale týkají i jiných bank.

Své o tom ví i jedna podvedená z Prahy. Stalo se to v pražském obchodním centru. Policistům procházejícím kolem bitcoinmatu bylo hned jasné, že do něj žena neláduje jednu bankovku za druhou sama od sebe. Hlas na lince ženu přesvědčil, že jí hackeři napadli účet a vložení peněz do virtuální měny je jediná ochrana. Policisty důrazně odbyla, a když jí druhý den došlo, že 800 tisíc dala podvodníkovi, bylo už pozdě.

[chooze:article;value:492456]

Podobný je i další případ. Michal Ihnát vede u pražské policie oddělení hospodářské kriminality. Chodí v civilu, ženě u bitcoinmatu se ale prokázal služebním průkazem. Falešný bankéř na telefonu ihned zahájil protiofenzivu. "Ženě tvrdil, že jsem falešný policista, že jí budu chtít okrást a aby pokračovala ve vkládání peněz," popsal Ihnát. Za snahu zachránit její peníze inkasoval kriminalista od ženy několik ran kabelkou. Nakonec ale uspěl a ona tak přišla "jen" o 200 tisíc.

​Podobně jako "falešný bankéř" funguje "falešný investiční poradce". "Na sociálních sítích nebo do e-mailu vám může přijít nabídka výhodné investice nejčastěji do kryptoměn. Často se jedná o podvod. Když zareagujete, ozve se vám 'investiční poradce' s tím, že bude vaši investici spravovat. K tomu bude chtít přístupové údaje do bankovnictví a abyste si nainstalovali program pro vzdálenou obsluhu svého počítače – např. Anydesk, supremo4," popsala Komerční banka.

Nicméně banka vás nebude nikdy vyzývat, abyste si vybírali peníze nebo je někam přesouval, nikdy po vás nebude chtít, abyste si něco instalovali, tím méně software a nebude žádat ani o přihlašovací údaje. Nikdy si také nenechejte do svého počítače nainstalovat software pro vzdálený přístup.

Policie radí, jak nesednout falešným bankéřů na lep

1. V žádném případě nesdělujte k vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví
2. Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní/autorizační kód, který vám přišel formou SMS zprávy
3. Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do vašeho počítače
4. Sledujte a pečlivě čtěte informace od vaší banky v internetovém bankovnictví
5. Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje
6. Aktualizovat software, antivirový program, firewall
7. Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.
zdroj: Policie ČR/TN.cz

Pokud se vám podaří zachytit podvodný telefonát, ozvěte se policii na linku 158, můžete také informovat svoji banku na zákaznické lince.

Policie varuje před internetovými podvodníky. Jeden z nich se letos v březnu dovolal i štábu TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.