Fanoušci letadel mají smůlu. Oblíbené letecké dny SIAF se letos ruší

Slovenský mezinárodní letecký festival SIAF, který měl proběhnout na přelomu srpna a září, nakonec neproběhne. Na svých webových stránkách to tento týden oznámil hlavní organizátor Slovenská letecká agentura.

Jako důvod uvedla, že s ní spolupráci zrušilo slovenské letectvo, které bylo hlavním partnerem akce a hostilo ji na základně v Malackách asi 30 kilometrů od českých hranic. Akce neproběhne i přesto, že má organizátor platnou rámcovou smlouvu na pořádání leteckých dní až do roku 2026.

Podle slovenského ministerstva obrany ale nedošlo k uzavření prováděcí smlouvy pro tento rok. Jako hlavní důvod ministerstvo uvádí kolizi SIAF s oslavami 80. výročí Slovenského národního povstání a také pokles návštěvnosti v posledních letech.

[chooze:article;value:557875]

Dříve, když ještě tyto letecké dny probíhaly na letišti na Sliači na středním Slovensku, se akce účastnilo asi 120 tisíc lidí. V posledních dvou letech, kdy akce probíhala v Malackách, to byla si polovina. Podle některých návštěvníků to bylo i slabším programem těchto posledních ročníků.

Třetím důvodem měla podle ministerstva být také nákladnost a náročnost akce pro letectvo. "Malacky nejsou úplně vyhovující pro tuto věc," prohlásil podle RTVS ministr obrany Robert Kaliňák, kterému se údajně nezamlouval ani formát, v jakém SIAF fungoval.

"V budoucnosti má resort obrany zájem organizovat vojenskou přehlídku s komplexním přehledem prezentovaných schopností tak, aby si na své přišli všichni milovníci vojenství se zájmem o leteckou i pozemní techniku," uvedlo k dalším plánům ministerstvo.

Tragédie v letadle. Při turbulencích zemřel člověk, zraněných jsou desítky(5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.