Fanoušky Sparty naštval policejní zákrok. Mohou mít nárok na odškodnění, říká expert

[chooze:gallery;value:35921]

​Víkendová výhra fotbalové Sparty 5:0 nad Mladou Boleslaví zajistila letenským zisk ligového titulu. Oslavující hráči ihned po utkání navlékli dresy s číslem 38, jež odpovídá počtu ligových triumfů Sparty.

Společné oslavy s fanoušky na mladoboleslavském trávníku ale netrvaly dlouho, na hrací plochu se jich dostalo jen několik desítek.

[chooze:article;value:556278]

​​Následně a nejspíš kvůli výzvě majitele stadionu začali policejní těžkooděnci fanoušky vytlačovat z hřiště za použití slzotvorného plynu, i když na místě byly údajně také děti. Právě to mohl být podle bývalého děkana Policejní akademie Davida Zámka důvod tento donucovací prostředek nepoužít.

"Ten CS nebo CN plyn, který dnes policie používá, má velmi rychlý poločas rozpadu a už za pár vteřin je neúčinný. Není to jako yperit z první světové války, který se dlouho držel na jednom místě," říká pro TN.cz Zámek.

Bylo použití slzotvorného plynu adekvátní, když na stadionu byly i děti?

Jestliže velitel policejního opatření dopředu věděl, že na stadionu jsou malé děti, pravděpodobně měl policisty dopředu instruovat, aby slzotvorný plyn nepoužili. Kdybych velel já, tak bych asi takto rozhodl. Jde o právní zakotvení toho policejního zákroku, tedy jestli byl nebo nebyl oprávněný. Důležité je, jestli si majitel hřiště přál nebo nepřál, aby tam fanoušci mohli vstoupit.

Vlastník stadionu si to nejspíš nepřál a jeho pořadatelská služba situaci nezvládla. Proto začala zasahovat policie. Bylo to podle vás oprávněné?

Nejspíš ano. Otázkou však zůstává přiměřenost. Těmto situacím se říká zákroky pod jednotným velením a zatím nevíme, jestli byli policisté k použití slzotvorného plynu instruováni. Je také možné, že plyn použili sami od sebe a takzvaně neudrželi nervy na uzdě. Zatím k posouzení ale nemáme dostatek informací.

Domníváte se, že se touto záležitostí bude zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)?

Podle mě to bude spíše otázkou kontroly Krajského ředitelství policie Středočeského kraje. GIBS by do případu vstoupila, teprve pokud by se ukázalo nějaké masivní pochybení. Méně pravděpodobné je, že inspekce začne věc šetřit sama od sebe.

[chooze:article;value:556229]

Pokud se prokáže policejní pochybení, mohou pak poškození žádat o nějakou kompenzaci?

Zcela určitě. Náhrada škody pak vychází se zákona o policii a platí ji ministerstvo vnitra. Je to běžný postup při rozličných zákrocích, když je vám třeba zničen majetek nebo někdo použije vaši techniku – půjčí si bagr, něco zbourá a podobně.

Jak vysoká ta kompenzace může být, když někdo bude třeba pár dnů v pracovní neschopnosti?  

Hodnota lidského života se vyčísluje v řádech stotisíců korun, tak si to převeďte na to, když je někdo týden nemocný. Zákon ale pamatuje i na ušlý zisk, nejprve se ale musí potvrdit, že zákrok byl neoprávněný. Když ale lidé neuposlechli výzvu policie, tak si za tu újmu mohou částečně sami.

Jak závažně může poškodit zdraví slzotvorný plyn používaný Policií ČR?

Ten CS nebo CN plyn, který dnes policie používá, má velmi rychlý poločas rozpadu a už za pár vteřin je neúčinný. Není to jako yperit z první světové války, který se dlouho držel na jednom místě.

Pochod sparťanů do Edenu byl bez excesů. Fanoušci cestovali i metrem (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.