Farář vysvětlil, proč dětem rozmašíroval dýně. Bojoval se satanem

[chooze:gallery;value:33604]

Kauza vyřezaných dýní, které v Kurdějově na Břeclavsku někdo dětem opakovaně rozkopal, má nečekané pokračování. Tamní farář a exorcista, otec Jaromír Smejkal, jehož z činu mnozí místní podezřívali, se k němu totiž přiznal a doplnil také osobité vysvětlení.

"Došlo ke kolizi dvou světů, náboženských a světonázorových. To se může stát, zvláště když stále upadá skutečná znalost křesťanství a života katolické víry. Věřím, že nikdo z občanů, kteří před naším svatostánkem umístili symboly duchů zla, tak nechtěl vyjádřit pohrdání tím, co je nám katolíkům svaté," napsal mimo jiné v dopise určeném starostovi Kurdějova, který obec zveřejnila na svém facebooku.

"Protože jsem neměl žádné ponětí o tom, že se koná akce s dětmi nazvaná Dýňování, a při vyjití z fary v neděli večer jsem uviděl před naším posvátným územím umístěné četné symboly satanistického svátku Halowin (správný zápis je Halloween, pozn. red.), jednal jsem podle své víry a povinnosti být otcem a ochráncem svěřených duší a symboly odstranil," uvádí dále.

[chooze:article;value:526344]

Tvrdí také, že se o tom, že šlo o součást obecní akce a o výtvory dětí, dozvěděl až o den později a dodal, že pokud by takovou informaci měl, zvážil by jiné jednání. "Netěší mě někoho zraňovat, tím spíše děti, a proto se omlouvám," napsal.

Knězova výpověď ale neodpovídá skutečnému sledu událostí. V úterý, kdy už měl podle svých slov o dětské akci vědět, totiž dýně někdo rozkopal znova. Redakce TN.cz se otce Jaromíra pokusila kvůli této nesrovnalosti požádat o vysvětlení, avšak neúspěšně.

Omluvou ale knězovo vyjádření neskončilo. Své jednání bránil dále. "Zkuste se zamyslet nad tím, že mou povinností je chránit jako autorita a kněz děti a rodiny před skrytým duchovním zlem, a to i když si škodu, kterou sami sobě svým jednáním působí, nemusí uvědomovat, a proto jsou ještě více ohroženi," trval si tak ve věci nebezpečnosti vyřezávaných dýní dál na svém.

[chooze:article;value:524077]

Toto vyjádření je také v souladu s jeho dřívějšími názory. "V zásadě otevírám cestu zlému duchu s každým hříchem. Když podlehnu pokušení, tak otevírám cestu zlému duchu do svého života," uvedl například už letos v létě pro magazín Proboha.cz.

Ani toto ale nemusí být konec celého incidentu. Smejkalova jednání si totiž všimli i jeho nadřízení, konkrétně generální vikář brněnské diecéze Pavel Kafka. "S panem farářem jsem hovořil a upozornil ho na nevhodnost jeho chování. Vedení brněnské diecéze se s tímto chováním neztotožňuje a bude vzniklou záležitost řešit," uvedl Kafka ve svém dopise starostovi Kurdějova, který obec taktéž zveřejnila.

Podívejte se, jak kněz reagoval, když se jej s jeho činy snažila konfrontovat TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.