Farma hrůzy na Ústecku. Dobytek živořil v blátě bez vody i krmení

To nejhorší, co inspektoři krajské veterinární správy ve velkochovu u Chomutova objevili, ani není možné ukázat. Zvířata podle nich živořila v bahně, bez jídla a vody. Přístup k napajedlu sice měla, ale voda byla zamrzlá.

"Nedostatek vody je ze zdravotního hlediska úplně nejhorší. Byl tam i nedostatek potravy a celkové vyhubnutí. Matky umírají v průběhu porodu, protože jsou podvyživené a nemají dostatek síly," sdělil ředitel Státní veterinární správy (SVS) Daniel Macháček.

[chooze:article;value:487476]

Na situaci ve velkochovu se přišlo předloni na jaře. Tehdy se v nedaleké kafilérii objevilo 30 uhynulých krav. Neobvykle vysoký počet uhynulých zvířat zarazil veterináře, kteří tam proto přijeli na kontrolu. "Otrlí veterináři v kafilérii nacházejí věci, se kterými se nelze asi úplně srovnat," prozradil Macháček.

Žalobce viní nejenom firmu, ale konkrétně i jednatele a ředitele. Firmě navrhuje zrušení, jednateli a řediteli pak až 10leté vězení. "Zvířata chovali v nevhodných podmínkách a způsobili tím smrt většího počtu zvířat," potvrdil soudce ústeckého krajského soudu Ondřej Peřich.

Firma, která velkochov provozuje, s obžalobou nesouhlasí. Vinu už tehdy sváděla na zootechnika a po jeho propuštění prý všechno dali do pořádku. V současnosti je v areálu velkochovu pusto a prázdno. Kam zmizel dobytek, není jasné. Podle žalobce firma jen předloni poslala do kafilerie 300 kusů dobytka, běžný úhyn v podobných velkochovech bývá ale okolo tří kusů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.