Farmáři (80) vadil vrtulník hasičů. Trefil ho kamenem tak, že musel nouzově přistát

Hasiči na španělském ostrově Tenerife mají v poslední době plné ruce práce s hašením rozsáhlého požáru, který se několik dní nekontrolovaně šířil po celém ostrově. Zcela nečekané potíže při hašení jim však tento týden nezpůsobil šířící se oheň, ale neklidný penzista. 

Když jeden z vrtulníků nabíral do hasícího bambivaku vodu z jezírka, hodil 80letý farmář do vrtule na zadní část helikoptéry kámen, informuje s odkazem na místní úřady deník El País. Moderní stroj tím poničil natolik, že pilot s celou posádkou musel při složitém manévru nouzově přistát. Muže po incidentu zatkla policie. 

[chooze:article;value:518732]

​"Máme o jednu helikoptéru méně, protože na ni někdo hodil kámen tak dobře, že zničil ocasní rotor," řekla podle deníku Canarias Ahora představitelka správy největšího z Kanárských ostrovů Rosa Dávilaová na úterní tiskové konferenci s tím, že k tak zoufalým činům některé lidi vede úzkostlivá starost, že nebudou mít na svých pozemcích dostatek vody.

V průběhu jednoho z nejničivějších požárů na ostrově za poslední desetiletí se plameny šířily déle než týden a spálily plochu o velikosti zhruba 150 kilometrů čtverečních. K likvidaci ohnisek musely hasičské vrtulníky odčerpávat vodu z nádrží farmářů a dalších místních obyvatel, proti čemuž část z nich hlasitě protestovala.

"Přesně takový přístup lidí ohrožuje bezpečnostní složky a maří obrovské úsilí, kteří lidé vynakládají na uhašení požáru," uzavřela. Místní obyvatele, kteří se proti využívání vody z okolí začínají bouřit, pak Dávilaová ujistila, že úřady na ostrově po zneškodnění požáru samozřejmě všem nádrže doplní. 

Jedno z hasičských letadel v Řecku se zřítilo. Pád zachytily televizní kamery (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.