Farmáři objevili na Šumpersku zastřelená jehňata. Pachateli hrozí vězení

Pastviny hluboko v kopcích. Právě tam, na více než 60hektarovém pozemku, objevili farmáři čtyři zastřelené ovce. "Vůbec netušíme, jestli to bylo z dlouhé chvíle, pro zábavu nebo jestli si někdo chtěl udělat pečínku," řekla jednatelka Ekofarmy Branná Monika Skřivánková.

Na místě teď leží zbytky vlny. Právě tam jednu z ovcí našel pracovník farmy. "Ve věci jsme na základě poznatků zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu týrání zvířat," sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

[chooze:article;value:513507]

Paní Skřivánková provozuje farmu spoustu let, nikdy se s něčím podobným nesetkala. Sama netuší, kdo si z asi 80 ovcí udělal pohyblivé terče. Jakou použil zbraň, zjišťují policisté.

"Tři jehňátka byla střelená přímo do hlavy, připadalo mi, že to bylo z velice krátké vzdálenosti," upozornil zvěrolékař František Slimáček. Při obchůzce farmáři objevili i čtvrtou smrtelně poraněnou ovci. 

"Nejhorší na tom bylo, že to poslední jehňátko, které bylo střelené naměkko. Než zemřelo, trvalo to strašně dlouho," uvedl Slimáček. "Historicky ovečky do té krajiny patří, je to v takovém údolíčku, kde se nedostane těžká technika, takže tam necháváme z toho důvodu ovce vypásat, je to pro nás trochu šok," poznamenala Skřivánková.

[chooze:article;value:509778]

Na ovce někdo střílel nejspíš jen pár hodin před tím, než stádo přijel zkontrolovat jeden z farmářů. Podle veterinářů zvířata ještě nebyla ztuhlá. "Pachateli v případě jeho odhalení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody," řekla Zajícová.

Neustále hlídat celý rozsáhlý pozemek je takřka nemožné. Pomoct s vyšetřováním by mohli svědci, stádo se totiž páslo poblíž turistické trasy, která vede skrz Jeseníky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.