Fatální chyba lékařů. Pacientka zemřela při běžném zákroku

Je to už osm let, co paní Mária zemřela. Její život vyhasl jen tři dny po chirurgickém zákroku v nemocnici. "V pondělí šla na běžnou operaci a ve čtvrtek měla nastoupit do práce," popsal pro TV Markíza manžel zesnulé ženy Jaroslav Pšenčík.

Lékaři ženě laparoskopicky operovali žlučník, při uspávání pacientky ale nastaly problémy. Až na pátý pokus se podařilo správně zavést pacientce trubici do hrdla, přitom jí měli lékaři propíchnout průdušnici. "Nemohla dýchat, zavírala oči bolestí," popsala dcera Jaroslava.

Nedlouho po zákroku pacientku ve vážném stavu převezli do košické nemocnice. Až tam zjistili, že průdušnici má děravou a zhnisanou. Zemřela na otravu krve. "Poskytovatel zdravotní péče neposkytl zdravotní péči správně, řádně a včas," uvedl právní zástupce poškozených Pavel Labáth.

[chooze:article;value:505430]

​Podle Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí lékaři v tomto případě jednoznačně pochybili. Nemocnice v Bardejově proto musela zaplatit pokutu ve výši 6 500 eur (154 tisíc korun). "Máme za to, že v tomto případě opravdu naši lékaři ani ošetřující personál nepochybili a postupovali lege artis," bránil obžalované právní zástupce NsP Bardejov Peter Petko.

Ani jeden z lékařů se necítí vinen. Oba novinářům tvrdili, že žádnou chybu neudělali. Pozůstalí už nemocnici žalovali, ta jim nakonec vyplatila odškodné. Manželovi a třem dcerám dala celkem 85 tisíc eur (přes dva miliony korun). "Dcerám to mámu nikdy nevrátí, teď mají zničené životy, protože lpěly na mámě," reagoval manžel zesnulé ženy.

Policisté vyšetřování nejprve zastavili s tím, že trestný čin se nestal, ale po kontrolních znaleckých posudcích případ opět otevřeli. Soudní líčení se u bardejovského okresního soudu podařilo otevřít až na čtvrtý pokus, ale soudce z něj veřejnost vyloučil.

Vdovec doufá, že se po osmi letech konečně dočká spravedlnosti. O Márii přišel po 36 letech manželství, informuje portál Pluska.sk. "Každý je omylný, já nejsem soudce. Měli by si to alespoň uvědomit, omluvit se, což se dosud nestalo," dodal zklamaný manžel.

Měl být smrtelně nemocný, tak zvolil eutanázii. Pitva odhalila něco jiného (8/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.