FBI se zajímá o střelbu v Praze. Zvláštní, většinou se tomu nevěnují, říká expert

Čeští kriminalisté i dva měsíce po děsivé střelbě v budově Univerzity Karlovy tragédii stále vyšetřují. Na pomoc jim přispěchala americká FBI, jejíž ředitel Christopher Wray přiletěl ve čtvrtek do Prahy. Její detektivové jsou v kontaktu s českými vyšetřovateli už od prvních dnů vyšetřování tragédie.

Pomoc amerických tajných služeb je v mnoha ohledech překvapivá. Neobvyklé je prý už samotné zapojení do tohoto typu vyšetřování. "FBI se většinou masovým střelbám na školách v USA nevěnuje. Je to federální agentura, která přenechává tyto případy lokálním detektivům," poznamenal bývalý děkan Policejní akademie David Zámek.

O tom, jak těsná spolupráce českých a amerických vyšetřovatelů je, lze zatím pouze spekulovat. "Sdílení a předávání důkazů považuji za zcela nemyslitelné. Spíše bych očekával, že FBI pomůže radou nebo technikami," domnívá se Zámek.

[chooze:article;value:543197]

Jednat by se mohlo například o taktiky, které čeští vyšetřovatelé obvykle nevyužívají. "Mohli by nám zhotovit například behaviorální analýzu, jejíž užívání se u nás v minulosti příliš nechytlo," řekl Zámek.

Tento typ analýzy slouží k pochopení motivů pachatele. Z chování, dopisů a deníků střelce by mohli zjistit, co přesně jej ke krvavému běsnění vedlo. FBI tuto analýzu většinu používá k odhalování teroristů ještě dříve, než stihnou dokončit svůj plán.

Důvodů, proč se FBI rozhodla nabídnout pomoc, může být hned několik. "Myslím si, že jde o takovou formu poděkování. Čeští vyšetřovatelé nedávno pomohli Američanům s odhalením zločince. Je to ale také trochu ad hoc, nějaká dlouhodobější pravidelná spolupráce mezi Čechy a FBI moc není," řekl Zámek.

U jiných států ale Češi pomáhají často. "Policie ČR je velmi zdatným sborem, který v rámci mezinárodní spolupráce často pomáhá s vyšetřováním případů. I když se nám to tady možná někdy nezdá, mají naši vyšetřovatelé vysokou úspěšnost," zakončil Zámek.

Do Česka dorazil šéf FBI. Řešil spolupráci s českými úřady, na vše dohlížela policie: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.