Fentanyl zabíjí v Kalifornii až třikrát více mladých lidí než dopravní nehody

The Guardian s odvoláním na údaje, které shromáždila poradenská skupina California Health Policy Strategies, uvádí, že v tomto státě nyní předávkování drogami zabíjí dvakrát až třikrát více lidí než dopravní nehody. Od roku 2017 se počet úmrtí v souvislosti s užíváním fentanylu, který je 50krát silnější než heroin, zvýšil o neuvěřitelných 1 027 %.

Problém, který viditelně zasáhl ulice měst od San Franciska po Los Angeles, způsobil, že úředníci začali naléhavě hledat řešení. Kalifornský guvernér Gavin Newsom letos navrhl vydat dalších 172 milionů dolarů na projekt distribuce Naloxonu, což je lék proti předávkování. Odborníci však varují, že tato suma nebude zdaleka stačit a že dopady krize budou pravděpodobně přetrvávat ještě několik let.

[chooze:article;value:479505]

"I když uděláme spoustu věcí v politice správně, budeme mít v příštích letech dost úmrtí," řekl pro kalifornský Healthline Keith Humphreys, odborník na drogovou politiku a profesor na Stanfordově univerzitě.

https://twitter.com/guardian/status/1661505551254052865?cxt=HHwWgoCz7d2f7Y4uAAAA

Obzvláště těžce bylo zasaženo San Francisco, kde každých 10 hodin zemře jeden člověk na náhodné předávkování. Podle zpráv městského soudního lékaře bylo v prvních třech měsících letošního roku ve městě zaznamenáno 200 případů předávkování, zatímco před rokem to bylo 142 případů.

Město zaujímá stále represivnější přístup k uživatelům drog. Jeden z odborníků minulý měsíc deníku Guardian řekl, že to jen zvýšilo riziko jejich předávkování. Počet předávkování ve městě výrazně vzrostl v prosinci a zvýšil se zejména v lednu, právě v době, kdy městská správa uzavřela klíčové centrum pomoci, kde lidé užívali drogy pod lékařským dohledem, a zvýšila policejní dohled v sanfranciské čtvrti Tenderloin, která je počtem uživatelů drog nechvalně proslulá.

"To, co děláme, nefunguje. A ve skutečnosti se naše místní zdroje zvýšily. Ale nevypořádaly se s problémem tak, jak jsme očekávali," řekla starostka London Breedová. "Faktem je, že je čas na změnu. Chceme, aby se lidem dostalo pomoci, ale nedovolíme, aby se věci nadále odehrávaly tak, jak se odehrávaly dosud."

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vyčlenil na zmírnění krize více než 1 miliardu dolarů a zákonodárci se snažili o širokou dostupnost léků proti předávkování v celém státě. "Máme před sebou ještě hodně práce," řekl guvernér na začátku tohoto měsíce. "Sžírá mě to. Jako rodiče mě to děsí k smrti," prohlásil guvernér.

Ve středu uspořádali kalifornští zákonodárci první slyšení s novým výborem, který byl vytvořen právě s cílem pomoci zmírnit krizi s fentanylem ve státě.

Podle amerického Úřadu pro potírání drog (DEA) bylo v roce 2022 na území USA zabaveno tolik fentanylu, že toto množství by stačilo k usmrcení všech lidí ve Spojených státech. Za smrtelnou dávku se u fentanylu považuje množství převyšující 2 miligramy.

Školy v ČR bojují proti kratomu. Užívání drogy chtějí zakázat ve školních řádech (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.