Feri je vinen. Soud ho poslal na tři roky do vězení

Městský soud v Praze zamítl odvolání exposlance Dominika Feriho. Obvodní soud pro Prahu 3 jej už loni nepravomocně poslal za dvě znásilnění a pokus o něj na tři roky za mříže. Kromě toho měl poškozeným také zaplatit v souhrnu 510 tisíc korun. Feri se ale tehdy proti rozsudku ihned odvolal. Tento verdikt je však pravomocný, a exposlance tak čeká vězení.

Feri čelil podezření ze znásilnění už od roku 2021, kdy pro Deník N promluvilo několik žen, které tvrdily, že je tehdejší poslanec TOP 09 sexuálně zneužil. V reakci na tato podezření se mandátu poslance vzdal a opustil stranu. V roce 2022 byl pak ze znásilnění oficiálně obžalován.

U odvolacího soudu se Feri hájil například tím, že proti poškozeným ženám nepoužil násilí, a nemohlo proto jít o znásilnění. Napadal například také kvalitu odborných posudků. I kvůli tomu Feriho advokát navrhoval zrušení rozsudku nebo jeho vrácení prvoinstančnímu soudu. Státní zástupce Aleš Cimbala naopak zdůrazňoval, že Feri nenabídl důkazy, že by se choval jinak, než jak tvrdí poškozené. 

[chooze:article;value:528029]

Městský soud se nakonec přiklonil na stranu státního zástupce. Připustil sice, že k fyzickému násilí nedošlo, Feri měl ale zneužít bezbrannosti obětí. Ve svém rozhodnutí navíc navýšil částku, kterou Feri musí poškozeným zaplatit, a to o úroky z prodlení.

Délku trestu odnětí svobody soudce Libor Vávra označil za přiměřenou. "Ve chvíli, kdy byl ten trest uložený v sazbě tří let, nelze ten trest označit za nepřiměřeně přísný," prohlásil podle Českého rozhlasu a zdůraznil, že v případě dvou znásilnění a jednoho pokusu jde o spodní hranici možného trestu.

Feri má ještě možnost dovolání k Nejvyššímu soudu. To ale nemá odkladný účinek. Výzvě k nástupu do výkonu trestu se tak nejspíš nevyhne. Bývalý politik už potvrdil, že dovolání podá. "Trvám si na tom, že k žádnému znásilnění nikdy nedošlo," nechal se slyšet. Dodal také, že je připraven do vězení nastoupit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.