Ferimu znovu hrozí obžaloba. Má mít další oběť, policie chybovala

Na Ústavní soud se obrátilo pět žen, které tvrdí, že je Feri také znásilnil. Policie ale případy odložila. Podle soudu v jednom případě pochybila a kauzou se tak kriminalisté musí znovu zabývat.

Hrozí mu tak další obvinění, pak může následovat další obžaloba a soud. "Ústavní soud nálezem vyhověl jedné ze stěžovatelek a usnesení i vyrozumění státního zastupitelství o oprávněnosti odložení jejího případu zrušil. Ačkoliv tím Ústavní soud nepředurčil, jak má trestní kauza dopadnout, vyslovil některé obecně platné závěry k vyšetřování sexuálního násilí," uvedla mluvčí soudu Kamila Abbasi.

"Druhý senát Ústavního soudu (soudce zpravodaj Jan Svatoň) se jednotlivými případy stěžovatelek zabýval odděleně a u každé z nich samostatně posoudil okolnosti případu. Ve svém nálezu zrušil usnesení OČTŘ (orgánů činných v trestním řízení, pozn. red.) v části, která se týká jedné z pěti stěžovatelek, a to pro porušení práva stěžovatelky na důstojnost a spravedlivý proces. Vůči ostatním stěžovatelkám stížnost zamítl," sdělila mluvčí.

[chooze:article;value:528029]

Podle policie bylo chování Feriho vůči pěti ženám predátorské, ale nedopustil se jím trestného činu. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že obžalovaný by musel ženy obtěžovat mnohem intenzivněji a žalobce to potvrdil. S takovým závěrem Ústavní soud nesouhlasí.

Feri si měl bez vědomí 17leté dívky sundat kondom

Případ, ve kterém policie podle soudu pochybila, se týká v té době 17leté dívky. "Podle tvrzení stěžovatelky probíhalo jednání podezřelého následujícím způsobem: Během krátkého poměru, který měla stěžovatelka ve svých sedmnácti letech s podezřelým, měli zpočátku konsensuální styk. V jeho průběhu si však podezřelý bez vědomí stěžovatelky sundal kondom a po projeveném nesouhlasu z její strany na ní styk přesto dokonal," popsala Abbasi.

Podle policie nešlo o trestný čin. "Ústavní soud takto kategorický a neodůvodněný závěr o netrestnosti jednání odmítl," dodala mluvčí.

"Ať už je cílem používání prezervativu zabránit těhotenství nebo chránit se před pohlavně přenosnými chorobami, je jeho použití součástí sexuální autonomie jednotlivce a ochrany kvality jeho života v oblastech chráněných ústavním pořádkem. Těmito oblastmi jsou rodinný život a fyzická integrita jednotlivce. Snaha o prevenci otěhotnění nebo sexuálních onemocnění může být základem pro svolení partnera k sexuálnímu styku. Vnucení potenciálně riskantní aktivity bude mít zásadní vliv na psychické prožívání celé události a může vést k zásahu do duševní integrity jednotlivce," doplnila.

[chooze:article;value:558025]

Chyby dělala policie podle soudu při vyšetřování, kriminalisté ani další orgány se dále na nic neptali. Nezažádali ani internetovou komunikaci politika s dívkou, ve které jej s chováním konfrontuje.

Feri byl nakonec odsouzen ke třem letům vězení za znásilnění jiných dvou dívek a pokusu o znásilnění třetí. "Obvyklým postupem přitom je svědky, kterým se oběť svěřila, vyslechnout. Ústavní soud tak vycházel pouze ze zachyceného stěžovatelčina vyjádření v protokolu o podání vysvětlení. Z protokolu si nelze učinit o situaci jasnou představu, tomu také odpovídá zcela neurčitý popis pohlavního styku v usnesení o odložení věci. Takové nedostatky svědčí o porušení práva stěžovatelky na účinné vyšetřování. Není možné, aby se OČTŘ ani nepokusily nahlášený případ sexuálního násilí blíže osvětlit a bez dalšího jej odložily," upozornila mluvčí.

Bývalý poslanec už je ve vězení

Na konci května kvůli dvěma znásilněním a jednomu pokusu o něj Feri nastoupil do vězení. Kromě toho měl bývalý poslanec také zaplatit poškozeným celkem 510 tisíc korun. Prohlásil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. To ale nemá odkladný účinek, proto už musel do vězení nastoupit.

[chooze:article;value:557412]

"Trvám si na tom, že k žádnému znásilnění nikdy nedošlo," prohlásil po rozsudku Feri. Státní zástupce Aleš Cimbala zdůrazňoval, že Feri nenabídl důkazy, že by se choval jinak, než jak tvrdí poškozené.

Kauza začala v roce 2021, když Deník N a Alarm zveřejnily výpovědi žen o traumatizujících zkušenostech s tehdejším poslancem TOP 09. Následně Feri opustil stranu i politiku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.