Moderní bydlení

Ferimu znovu hrozí obžaloba. Má mít další oběť, policie chybovala

Na Ústavní soud se obrátilo pět žen, které tvrdí, že je Feri také znásilnil. Policie ale případy odložila. Podle soudu v jednom případě pochybila a kauzou se tak kriminalisté musí znovu zabývat.

Hrozí mu tak další obvinění, pak může následovat další obžaloba a soud. "Ústavní soud nálezem vyhověl jedné ze stěžovatelek a usnesení i vyrozumění státního zastupitelství o oprávněnosti odložení jejího případu zrušil. Ačkoliv tím Ústavní soud nepředurčil, jak má trestní kauza dopadnout, vyslovil některé obecně platné závěry k vyšetřování sexuálního násilí," uvedla mluvčí soudu Kamila Abbasi.

"Druhý senát Ústavního soudu (soudce zpravodaj Jan Svatoň) se jednotlivými případy stěžovatelek zabýval odděleně a u každé z nich samostatně posoudil okolnosti případu. Ve svém nálezu zrušil usnesení OČTŘ (orgánů činných v trestním řízení, pozn. red.) v části, která se týká jedné z pěti stěžovatelek, a to pro porušení práva stěžovatelky na důstojnost a spravedlivý proces. Vůči ostatním stěžovatelkám stížnost zamítl," sdělila mluvčí.

[chooze:article;value:528029]

Podle policie bylo chování Feriho vůči pěti ženám predátorské, ale nedopustil se jím trestného činu. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že obžalovaný by musel ženy obtěžovat mnohem intenzivněji a žalobce to potvrdil. S takovým závěrem Ústavní soud nesouhlasí.

Feri si měl bez vědomí 17leté dívky sundat kondom

Případ, ve kterém policie podle soudu pochybila, se týká v té době 17leté dívky. "Podle tvrzení stěžovatelky probíhalo jednání podezřelého následujícím způsobem: Během krátkého poměru, který měla stěžovatelka ve svých sedmnácti letech s podezřelým, měli zpočátku konsensuální styk. V jeho průběhu si však podezřelý bez vědomí stěžovatelky sundal kondom a po projeveném nesouhlasu z její strany na ní styk přesto dokonal," popsala Abbasi.

Podle policie nešlo o trestný čin. "Ústavní soud takto kategorický a neodůvodněný závěr o netrestnosti jednání odmítl," dodala mluvčí.

"Ať už je cílem používání prezervativu zabránit těhotenství nebo chránit se před pohlavně přenosnými chorobami, je jeho použití součástí sexuální autonomie jednotlivce a ochrany kvality jeho života v oblastech chráněných ústavním pořádkem. Těmito oblastmi jsou rodinný život a fyzická integrita jednotlivce. Snaha o prevenci otěhotnění nebo sexuálních onemocnění může být základem pro svolení partnera k sexuálnímu styku. Vnucení potenciálně riskantní aktivity bude mít zásadní vliv na psychické prožívání celé události a může vést k zásahu do duševní integrity jednotlivce," doplnila.

[chooze:article;value:558025]

Chyby dělala policie podle soudu při vyšetřování, kriminalisté ani další orgány se dále na nic neptali. Nezažádali ani internetovou komunikaci politika s dívkou, ve které jej s chováním konfrontuje.

Feri byl nakonec odsouzen ke třem letům vězení za znásilnění jiných dvou dívek a pokusu o znásilnění třetí. "Obvyklým postupem přitom je svědky, kterým se oběť svěřila, vyslechnout. Ústavní soud tak vycházel pouze ze zachyceného stěžovatelčina vyjádření v protokolu o podání vysvětlení. Z protokolu si nelze učinit o situaci jasnou představu, tomu také odpovídá zcela neurčitý popis pohlavního styku v usnesení o odložení věci. Takové nedostatky svědčí o porušení práva stěžovatelky na účinné vyšetřování. Není možné, aby se OČTŘ ani nepokusily nahlášený případ sexuálního násilí blíže osvětlit a bez dalšího jej odložily," upozornila mluvčí.

Bývalý poslanec už je ve vězení

Na konci května kvůli dvěma znásilněním a jednomu pokusu o něj Feri nastoupil do vězení. Kromě toho měl bývalý poslanec také zaplatit poškozeným celkem 510 tisíc korun. Prohlásil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. To ale nemá odkladný účinek, proto už musel do vězení nastoupit.

[chooze:article;value:557412]

"Trvám si na tom, že k žádnému znásilnění nikdy nedošlo," prohlásil po rozsudku Feri. Státní zástupce Aleš Cimbala zdůrazňoval, že Feri nenabídl důkazy, že by se choval jinak, než jak tvrdí poškozené.

Kauza začala v roce 2021, když Deník N a Alarm zveřejnily výpovědi žen o traumatizujících zkušenostech s tehdejším poslancem TOP 09. Následně Feri opustil stranu i politiku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.