Fiala chce návrat velvyslance do Ruska. Podle prezidenta není vhodná chvíle

"Já osobně jsem přesvědčen, a říkám to opakovaně, že Česká republika má mít svoje diplomatické zastoupení na úrovni velvyslance i v Rusku," prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Jestli k jeho vyslání do Moskvy vláda podnikla nějaké kroky, ale neprozradil. "Nemohu porušovat zákon. Projednávání vysílání na zastupitelské úřady je vždy do nějakého okamžiku v režimu utajovaném," vysvětlil.

Současný velvyslanec Vítězslav Pivoňka se stáhl z Moskvy začátkem roku 2022. A nejspíš se tam už nevrátí. Svůj konec ve funkci televizi Nova ale ve středu nepotvrdil. "Já s touhle informací nepracuji," řekl. Na dotaz, zda by se do Moskvy vrátil, odmítl odpovědět. "Nebudu vám odpovídat," prohlásil.

Podle bývalého ministra zahraničí Cyril Svobody (KDU-ČSL) však Česká republika velvyslance v Rusku potřebuje. "Určitě potřebujeme velvyslance v Moskvě. Už tam měl dávno být. Rusko je imperiální, bude jednat jen s plnohodnotným velvyslancem. Jiné země, a to i země Severoatlantické aliance, tam své velvyslance vysílají," zdůraznil.

[chooze:article;value:548421]

Velvyslanci standardně na svých misích v zahraničí působí čtyři roky. Ty Pivoňkovi už také uběhly. Ambasador by ale musel dle pravidel diplomacie předat do rukou Vladimira Putina pověřovací listiny. A to je také choulostivá věc. Kdo to nakonec bude, stále není jasné. Nejčastěji ale padá jméno Daniela Koštovala. Jde o bývalého náměstka na ministerstvu obrany a diplomata, který sloužil mimo jiné i v Moskvě a ve Washingtonu.

Český prezident Petr Pavel se však k vyslání velvyslance do Moskvy staví rezervovaně. "Otázkou je, jestli zrovna v tuto dobu je pro to vhodná situace. Ale vzhledem k tomu, že ten proces výběru a akreditace trvá dlouhou dobu, tak není důvod, alespoň v té přípravné fázi, na tom pracovat už teď. A v okamžiku, kdy nastane vhodná situace, tak to potom zrealizovat," řekl.

Proti vyslání českého velvyslance do Moskvy se z vládních stran staví lidovci i TOP 09.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.