Fiala jednal v Indii o lvech pro pražskou zoo. Řešili i energetiku

Podle Petra Fialy musí Česká republika kvůli válce na Ukrajině hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě. A právě Indie, kde je na dvoudenní návštěvě, hraje podle něj v tomto ohledu klíčovou roli.

Ve svém projevu na ekonomické konferenci Vibrant Gujarat Global Summit mluvil Fiala také o tom, že by mělo Česko uzavřít s Indií strategické partnerství zaměřené na inovace. Nové technologie, vyspělý průmysl a aplikovaný výzkum označil za klíč k úspěšné budoucnosti. Případná spolupráce s Indií v inovacích by měla zahrnovat oblasti, jako je energetika nebo infrastruktura.

[chooze:article;value:535130]

​Kromě českého premiéra na summitu vystoupili také indický premiér Naréndra Módí, prezident Východního Timoru a nositel Nobelovy ceny za mír José Ramos-Horta nebo prezidenti Spojených arabských emirátů a Mosambiku.

Fiala se se svým indickým protějškem Nárendrou Módím také sešel na bilaterální schůzce. Jednali o další spolupráci v rozvoji malých modulárních reaktorů. Petr Fiala ho navíc požádal o podporu pro získání dalších indických lvů pro pražskou zoologickou zahradu.

Poté Fiala jednal i s ministrem státu Gudžarát nebo prezidentem Mosambiku. Ve středu večer by se měl český předseda vlády přesunout do Džajpuru, kde o den později návštěvu Indie zakončí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.