Fiala navštívil v Singapuru investiční fondy. Jsou bohatší než celé Česko

Singapur patří mezi nejvyspělejší ekonomiky světa. Kroky premiéra Petra Fialy tam zamířily konkrétně do sídla investičního fondu GIC. "Obhospodařuje zhruba 16 bilionů korun. To je zhruba sedm rozpočtů České republiky," řekl o fondu sám Fiala.

Česko není pro GIC zemí neznámou. V oblasti logistiky nebo telekomunikací tu fond investoval víc než 100 miliard korun. Další investice by podle premiéra mohly přijít v oblasti digitalizace a vysokorychlostního internetu.

"Těch peněz na investování mají skutečně hodně. Slyší především na extrémně dlouhé časové horizonty. Jim nevadí, že návratnost toho byznysu bude za 30, 40 let. Baví je infrastruktura a logistika, nebo právě telekomunikace jako CETIN," popisuje fungování fondu Jan Růžička z PPF.

[chooze:article;value:500527]

"Já to považuji za jednu z nejdůležitějších návštěv na této cestě vůbec. Myslíme si, že střední Evropa i třeba ve spolupráci s finančními skupinami, jako je PPF, by mohla mít budoucnost. Já jsem s tou návštěvou velmi spokojen," prozradil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V Singapuru se ve čtvrtek zároveň konalo i další podnikatelské fórum, kterého se zúčastnilo na 150 zástupců firem. Česká delegace následně večer zamířila do Vietnamu, kde se premiér Fiala sešel s prezidentem a předsedou vlády. Jednat mají o ekonomické spolupráci v oblasti obranného průmyslu nebo cestovního ruchu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.