Fiala obhájil funkci předsedy ODS. Druhým mužem strany zůstává Stanjura

Členové Občanské demokratické strany (ODS) se na víkend sjeli do Ostravy. V tamním hotelu Clarion přes 500 delegátů vybírá nové vedení strany. V sobotu obhájil post předsedy strany dosavadní lídr ODS Petr Fiala. Získal 424 hlasů z 503 odevzdaných. Nominován na nejvyšší funkci ve straně byl pouze on.

"Už deset let mám tu čest stát v čele Občanské demokratické strany a za tu dobu jsem mohl některé z vás naštvat, zklamat, ale tady se ukázalo, že Občanská demokratická strana si je vědoma toho, jakou má úlohu v české politice, co nás čeká a že jste také jasně podpořili cestu, kterou jsem vám pro další roky nabídl," zaznělo ve Fialově projevu k delegátům po jeho znovuzvolení.

Také pozice 1. místopředsedy zůstala v rukou jejího dosavadního držitele, ministra financí Zbyňka Stanjury. Ani on neměl protikandidáta. Získal 383 z 470 platných hlasů.

Vpodvečer zvolili delegáti také řadové místopředsedy strany. Ani tam nenastala změna. Jen ty dosavadní, europoslance Alexandra Vondru (získal 448 hlasů), ministra dopravy Martina Kupku (457) a ministra kultury Martina Baxu (374), doplnila nově poslankyně Eva Decroix (311).

[chooze:article;value:550519]

Ta se de facto ucházela o místo, které se mezi místopředsedy uvolnilo poté, co svou funkci loni v květnu složil Zdeněk Zajíček, když se stal prezidentem Hospodářské komory. Decroix v ODS reprezentuje její liberálnější a proevropštější křídlo.

"V ODS máme na mnoho věcí různé názory. Ať už se děje cokoliv, můžeme se bavit o mnoha tématech. Myslím, že i názor čtyřicetileté ženy do vedení ODS patří," prohlásila pro Český rozhlas.

[chooze:article;value:550399]

Nominaci na místopředsedu dostal také místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Ten už se ale nechal slyšet, že se o post ucházet nebude. Další kandidáti se pak o nominaci můžou přihlásit až přímo na kongresu.

Strana také bude ladit taktiku na blížící se evropské volby. Nové vedení ji pak také pravděpodobně provede též těmi do krajů a Senátu na podzim a především těmi do Sněmovny v příštím roce.

Kongres nejspíš také ovlivní dění posledních dní, kdy kvůli korupční kauze na liberecké radnici zrušila výkonná rada ODS členství náměstkovi tamního primátora Petru Židkovi a rozpustila jedno z místních sdružení v Liberci.

Projev Petra Fialy na 31. kongresu ODS:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.