Fiala odpálkoval Čínu. Budeme si volat, komu chceme, vzkázal do Pekingu

Číně podle premiéra Petra Fialy není nic do toho, s kým komunikují čeští politici.

"Politika České republiky vůči Číně se nemění a odpovídá politice našich spojenců. Česko respektuje a zastává svou vlastní politiku jedné Číny. Jako suverénní stát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým se budeme potkávat," prohlásil předseda vlády v úterý.

Peking v pondělí rozladil budoucí prezident Petr Pavel, který třetí den po svém zvolení telefonoval tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen. Úředníci čínského ministerstva zahraničí to řešili s českou ambasádou, která znepokojení tlumočila Praze.

[chooze:article;value:487282]

"Je potřeba také respektovat, že Čína je významný asijský obchodní partner. S demokratickým Tchaj-wanem máme tradičně dobré vztahy v oblasti ekonomické, vzdělávací a výzkumné," pokračoval Fiala. "Pokračujeme v naší tradici a upozorňujeme na potřebu ochrany společných demokratických hodnot," uzavřel.

Petr Pavel Cchaj Jing-wen děkoval za gratulaci a bavili se o posilování partnerství. "Řekl jsem jí také, že doufám, že budeme mít možnost potkat se osobně," uvedl. Generál ve výslužbě bude prezidentský slib skládat 9. března, do té doby jsou pravomoci hlavy státu stále v rukou Miloše Zemana.

Čína považuje Tchaj-wan za svoji odštěpeneckou provincii a dlouhodobě panují obavy, že se ho pokusí násilně ovládnout. Kvůli kontaktu mezi představiteli nebo vojenské spolupráci je komunistická vláda na nože třeba i se Spojenými státy americkými.

Pavel nastínil první plány v prezidentské funkci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.