Fiala oznámil změnu ohledně cen energií. Lidem by měla usnadnit život

Aktuálně mohou ERÚ a ČSÚ pracovat pouze s cenami, které mají dodavatelé energií zveřejněné ve svých cenících. Data jsou pak ale podle nich zkreslená, protože skutečné ceny, které platí koncoví zákazníci, jsou zpravidla jiné. To by se mělo změnit. Premiér Fiala na tiskové konferenci po skončení jednání prohlásil, že dodavatelé budou nově dodávat širší údaje o cenách. 

"Dohodli jsme se, že energetické firmy budou poskytovat širší data statistickému úřadu. Bude vytvořena pracovní skupina, která se domluví na tom, jaká data jsou potřeba. Jak statistický úřad, tak naši občané se budou dozvídat skutečnost, jaká se na trhu s energiemi odehrává. Druhým jejím úkolem bude zjistit, zda jsou potřeba úpravy legislativy," prozradil Fiala. 

[chooze:article;value:502203]

Schůzka reagovala na nedávnou zprávu evropského statistického úřadu Eurostat, podle které má Česko jedny z nejdražších energií. Proti tomu se právě ohradili dodavatelé, podle kterých průměrné částky, které platí jejich zákazníci, vypadají úplně jinak. 

"Data, která z ČR dodáváme, jsou akviziční ceny, které platí jen jednotky procent českých občanů. Nejsou to čísla, která by skutečně odpovídala tomu, jaká je realita na trhu s energiemi a co platí většina lidí a firem," řekl Fiala. "Směřujeme k tomu, aby byla reportována celková data o našich zákaznících, aby z toho ČSÚ mohl získat přesná čísla, kolik zákazníci platí," doplnil ho ředitel ČEZ Daniel Beneš. 

Podívejte se na celý záznam z tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.