Fiala po sporech se šéfem ČNB zakopal válečnou sekeru. Budou bojovat s inflací

Že byli premiér Fiala a guvernér ČNB Aleš Michl ještě před třemi týdny na ostří nože a hádali se, kdo může za vysokou inflaci, ve čtvrtek nebylo znát. Po ránu oba rozdávali úsměvy na všechny strany.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) se bavili s guvernérem České národní banky například o úsporném balíčku, který vláda představila před 14 dny, nebo vysoké míře inflace.

[chooze:article;value:503835]

Právě ta byla kamenem sváru, kvůli kterému byla vláda s ČNB ve sporu. Michl totiž za zásadní pro růst cen považoval kroky vlády, která podle něj hospodaří s příliš vysokým deficitem a zvyšuje státní dluh. Podle Fialy je za inflaci naopak zodpovědná Česká národní banka a řekl, že by guvernér neměl házet vinu na vládu.

Ve čtvrtek to ale vypadalo, že válečná sekera byla zakopána. "Důležité jsou kroky, které dělají obě dvě instituce při té vzájemné nezávislosti. Ale ten cíl máme samozřejmě společný, a to je výrazným způsobem inflaci snížit," uvedl premiér Fiala.

V dubnu spotřebitelské ceny v Česku meziročně vzrostly o více než 12 procent, tempo růstu ale zvolnilo z březnových 15. Podle premiéra se tak už inflaci pomalu daří krotit. "Vidíme taky snižující se ceny, ať už ceny energií, nebo ceny potravin. To je určitě dobrý trend," uzavřel Fiala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.