Fiala poletí za Bidenem do Polska. Česko stojí za návštěvu, řekne mu

Polsko, Bulharsko, Maďarsko, Slovensko nebo Česká republika. Členové B9 už ve středu zasednou ve Varšavě. Bukurešťská devítka vznikla v roce 2015 v reakci na ruskou anexi Krymu. Český premiér dorazí do polské metropole v poledne.

"Témata budou další pomoc Ukrajině. Určitě to bude také o obranné spolupráci zemí B9 a České republiky se Spojenými státy jako celku. Na řadu přijde také hospodářská spolupráce se Spojenými státy. To jsou ta hlavní témata, která se budou řešit," řekl mluvčí vlády Václav Smolka.

Letošního setkání lídrů východních a pobaltských zemí se totiž zúčastní i americký prezident Joe Biden. Jednání začne odpoledne v prezidentském paláci.

[chooze:article;value:491070]

"S Joem Bidenem není v tuto chvíli naplánovaná žádná schůzka na čtyři oči, nicméně dá se očekávat, že na okraj tohoto summitu k nějaké neformální konverzaci určitě dojde," avizoval Smolka.

Premiéra Fialu pak v 17 hodin čeká bilaterální jednání s předsedou polské vlády Mateuszem Morawieckim. Řešit by měli hlavně energetickou spolupráci obou zemí.

"Nepochybně panu Bidenovi řeknu, že Česká republika je hezká a stojí za návštěvu," řekl premiér TV Nova. Přímo pozvat jej však nemůže. To je totiž pravomoc hlavy státu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.