Fiala poprvé promluvil o chystaných stávkách. Odbory ho rozzuřily

"Tuto konfrontační politiku odbory mají prakticky od nástupu naší vlády," prohlásil Fiala. Kabinet se podle něj snaží o dialog. "To, co se chystá na pondělí, je nezodpovědné už jenom tím, že je do toho zapojeno školství," myslí si premiér.

Ve školství totiž podle něj vláda přidává. "Učitelům jsme garantovali jako jediné skupině tohoto typu zákonem 130 procent průměrné mzdy," sdělil.

[chooze:article;value:530213]

Ministři školství Mikuláš Bek (STAN) i zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podle Fialy s odbory jednali do poslední chvíle. "Řada věcí, o kterých se ve veřejném prostoru mluví, byla naší vládou vyřešena. Já pokládám stávku, zvlášť v oblasti školství, skutečně za neodůvodněnou a nezodpovědnou," doplnil předseda vlády.

Podle prvního vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) vláda svolala velké množství jednání tripartity. Bek podle něj bude dále s odbory jednat. "Stávka jako taková nebyla impulzem pro to, aby začal jednat," zdůraznil.

"Máme nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. Člověk, který chce v České republice pracovat, má zdravé ruce, nohy a hlavu, tak je schopen si práci najít," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Odvody nám meziročně rostou na úrovni kolem 8,5 procenta, to znamená, že mzdy v České republice rostou v této relaci," dodal.

[chooze:article;value:530017]

To nejtěžší podle něj máme za sebou. Očekává, že reálné mzdy budou růst.

Stávkovat mají v pondělí stovky firem. Dotkne se to podle odborů asi milionu zaměstnanců. Mimo jiné stávku chystají tisíce škol.

Na Malostranském náměstí se v pondělí hodinu po poledni sejdou lidé, kteří vyjádří protest proti vládě Petra Fialy. Podle odborářů je největším prohřeškem kabinetu špatná komunikace. "Oslovili jsme v říjnu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, aby s námi jednal. Dostali jsme termín až 20. prosince, takže si dovedete představit, jak ten sociální dialog probíhá," prohlásil v úterý předseda OS KOVO Roman Ďurčo.

"Reakce Petra Fialy pro nás de facto nic neznamená, protože ten sociální dialog tady probíhá velmi špatně. Slyšíme názory politiků, oni jsou opačného ražení, ale my rozhodně v pondělí do těch protestů půjdeme," doplnil Ďurčo po brífinku na TN Live.

Od 1. prosince pak mají ve velké části českých nemocnic protestovat lékaři. Vypoví přesčasy, což omezí provoz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.