Fiala si plácl s lékaři, nemocnice ale zůstávají kvůli výpovědím v pohotovosti

Sedm největších nemocnic v Ústeckém kraji zůstane v pohotovostním režimu. Péče pro bezmála milion pacientů je prý zajištěna, výpovědi lékařů ale zůstávají v platnosti.

"Pro nemocnice Krajské zdravotní se nic nemění, máme naplánované služby na 14 dní dopředu. Nemáme v tuto chvíli žádné garance, reálně ten protest nebyl odvolán. Máme 177 výpovědí z přesčasů od lékařů, 23 zpětvzetí," shrnula mluvčí Krajské zdravotní a.s. Petra Roubíčková.

Skupina 14 nemocnic skupiny AGEL se prý na dalším postupu dohodla ještě před vyjádřením premiéra Fialy a péče zůstává nepřerušena.

"Po velmi intenzivních a osobních jednáních s našimi lékaři se ve skupině AGEL podařilo dojít k dohodě i na odděleních, kde byla situace složitější, již dříve ale bylo zřejmé, že nedojde v žádném z našich zařízení k omezení akutní péče a že bude zajištěná i plánovaná péče," okomentovala mluvčí nemocnic skupiny AGEL Gabriela Lefenda.

[chooze:article;value:531187]

​Vyčkává se také na Zlínsku a Karlovarsku, kde se ale výpovědi týkají jen zlomku lékařů. V Praze zůstávají nemocnice v pohotovosti.

"U nás stále platí, že z 202 lékařů, kteří podali výpovědi z přesčasů, jich zůstalo 50. Dochází k nějaké změně situace a vedení nemocnice požádalo primáře dvou nejvíce dotčených oddělení, traumatologie a ARA, aby zjistili, jak se k této situaci staví těchto 50 lékařů, jestli ty výpovědi také stáhnou nebo jak to bude dál pokračovat," řekla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská.

[chooze:article;value:531214]

​V Karlovarském kraji zatím žádný z lékařů výpověď z přesčasů nestáhl, jde ale jen o zhruba dvacítku lékařů a omezení péče v kraji neplánovali.

"Pro Všeobecné fakultní nemocnice v Praha se v tuto chvíli nic nemění. Uvidí se, až se ta dohoda definitivně podepíše. Máme naplánované služby na jednotlivých klinikách a úsecích. Provoz tedy poběží, jak bylo naplánováno," uvedla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

"IKEM vítá, že došlo k této dohodě. Budeme čekat na další vývoj a odezvu od mladých lékařů z nemocnice. Nicméně i tak je v IKEM v prosinci zajištěna akutní péči v celém rozsahu a bez omezení," sdělila mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.