Fiala slíbil Zelenskému další pomoc. Podpoří přijetí Ukrajiny do EU a NATO

[chooze:gallery;value:32330]

​Zelenskyj pobýval v Praze od čtvrtečního večera, kdy dorazil ze státní návštěvy Bulharska. Jako první měl možnost s ním jednat český prezident Petr Pavel, se kterým se dohodli na posílení spolupráce. V nabitém programu Zelenskyj pokračoval hned od pátečního rána, kdy zavítal do Strakovy akademie, kde jej přivítal premiér Petr Fiala.

"Podpora Ukrajiny je pro mě a mou vládu zahraničně-politickou prioritou. V podpoře budeme dále pokračovat a budeme se zapojovat do poválečné rekonstrukce Ukrajiny. V pomoci musíme dál pokračovat, Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry a munici. Pomůžeme také s výcvikem pilotů a dodáme letecké simulátory, aby výcvik mohl probíhat přímo na Ukrajině," prohlásil po skončení jednání Fiala. 

[chooze:article;value:512156]

Na rekonstrukci se podle něj mají podílet české firmy. "Příští týden navštíví Ukrajinu tým zástupců energetického, zdravotnického, dopravního sektoru. Probíhá tu intenzivní dialog a spolupráce," doplnil premiér a dodal, že Česko rozhodně podpoří Ukrajinu ve snaze stát se členem Severoatlantické aliance. 

Zelenskyj vládě poděkoval za vojenskou pomoc, kterou Česko Ukrajincům poskytuje. "Také děkuji za ochotu se zúčastnit obnovy naší země, podporu při naší snaze vstoupit do NATO a Evropské unie a přijetí uprchlíků. Děkuji, že jste jim poskytli ochranu. Vždy budeme České republice vděční za pomoc pro naše ženy, naše děti a všechny Ukrajince," zdůraznil na tiskové konferenci ukrajinský prezident. Poděkoval za to vše nejen vládě, ale i českému lidu. 

Oba státníci po jednání podepsali memorandum o spolupráci. 

​​Po jednání s vládou se Zelenskyj přesunul do Senátu, kde ho uvítal jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS). Horní komora si pro něj připravila symbolické gesto, a to klíč pro Ukrajinu, který v sobě skrývá poselství, že je pro ni Senát otevřený. Návštěvu Prahy Zelenskyj završil návštěvou Poslanecké sněmovny. 

Podívejte se na druhý den návštěvy ukrajinského prezidenta v Česku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.