Fiala slibuje, že elektřina zdraží jen málo. Za všechno prý může Babiš

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhl, aby se u regulované složky energie zvýšila cena za jednu megawatthodinu (MWh) o zhruba 1 400 korun s DPH. Příští rok by se tak mohla elektřina pro české domácnosti extrémně zdražit. Rozhodnutí ve středu po jednání vlády komentoval také premiér Petr Fiala, který se podle svých slov snažil mírnit rozhořčené reakce. 

"Drastické zvýšení energií se nekoná. Kdo tvrdí něco jiného, jenom šíří paniku. To se týká i toho, co říká opozice," řekl na mimořádném brífinku s tím, že cena silové elektřiny podle něj stále klesá. "Chci zdůraznit, že ceny energií nebudou růst o desítky procent, a to v žádném případě. Lidé budou platit jako letos nebo maximálně o jednotky procent více," tvrdil. Samotný návrh se podle něj stejně ještě bude měnit. 

[chooze:article;value:527699]

Fiala se důrazně vymezil i proti reakci opozice a některých zástupců oborových svazů na ohlášený návrh ERÚ. Podle Fialy má na drahé energii největší podíl právě opoziční hnutí ANO a její předchozí vláda, konkrétně politika expremiéra Andreje Babiše (ANO). Pokud by se předchozí vlády staraly o energetickou bezpečnost, v takové situaci bychom nebyli. Zmínil, že podle něj Andrej Babiš blokoval výstavbu Dukovan. "Tendr na Dukovany spustila až naše vláda," pochválil se Fiala.

"Zvýšení bude ohledně elektřiny opravdu pouze v jednotkách procent," dodal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) s tím, že chce "zmírnit hysterii ohledně interpretací" návrhu. 

[chooze:article;value:526729]

​Regulovanou složku elektřiny určuje ERÚ a platí celý kalendářní rok. Neregulovanou část pak nastavují dodavatelé, kteří si vyhrazují možnost tuto cenu měnit. Definitivní rozhodnutí o výši zdražení energií bude jasné na konci listopadu po jednání s odbory.

Důvodem zvýšení má být to, že stát přestane dotovat část plateb, které kryl díky energetické krizi, konkrétně poplatky za obnovitelné zdroje energie nebo náklady na technické ztráty či náklady na podpůrné služby. Letos totiž regulované platby vláda zmrazila, od příštího roku se ale zátěž znovu vrátí na odběratele. Poplatky porostou různě i podle různých distribučních sazeb a místa. 

Češi hledají cestu ven z pasti drahých energií. Investují do úprav domovů (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.