Fiala stávku nechápe. Proti čemu protestujete, ptá se odborů

Fiala ve svém příspěvku obhajoval úsporný balíček i úpravy v důchodech. "Vyhlášené stávce a dalším akcím ze strany odborů je tedy těžké rozumět. Proti čemu odbory protestují? Proti tomu, že řešíme zadlužování státu? Proti tomu, že jsme připravili maximálně citlivý návrh důchodové reformy?" zeptal se na sociální síti X.

Odbory vyhlásily na pondělí stávku proti nízkým mzdám a úspornému balíčku. Ve školství se chystá stávkovat většina škol kvůli nízkým platům nepedagogických pracovníků.

"Výsledná podoba, jež byla schválena parlamentem, znamená, že státní rozpočet ušetří v příštím roce bezmála 100 miliard korun a deficit poklesne pod 3 procenta HDP. Česká republika tedy začne opět plnit Maastrichtská kritéria, která znamenají zdravé státní finance," popsal předseda vlády balíček.

[chooze:article;value:530336]

"Změny v rozpočtu, které znamenají úspory, jsou v každém státě nepopulární a vždy jsou důvodem ke kritice. S tím je potřeba počítat. My jsme přesvědčeni, že další měsíce ukáží, že tento konsolidační balíček je nastavený dobře a sociálně citlivě," doplnil.

"Odbory jako by to neviděly nebo spíše nechtěly vidět. Ozdravný balíček i důchodovou reformu jsme představili už na jaře. Nyní je konec roku a ozdravný balíček je fakticky schválený a důchodová reforma má finální podobu. Proč odboroví předáci svolávají protest až nyní, minutu po dvanácté?" ptal se také.

Nabízí se podle něj jednoduchá odpověď. "Odborovým vůdcům nejde ani o úspory ani o důchody, ale o vlastní politické ambice. Nedávná neúspěšná kandidatura na prezidentský úřad a společné mítinky se zástupci opozice, včetně hnutí ANO a komunistů, ledacos napovídají," napsal. Narážel tak na předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu.

[chooze:article;value:530268]

Vláda přesto podle něj stojí o sociální dialog. "Nasloucháme argumentům, řadu rozumných požadavků jsme přijali a uskutečnili. Jednáme prakticky neustále. Ale jednání není slabost, jak si to zřejmě odborářští lídři špatně vykládají. Politizaci problému, kritice za každou cenu a zbytečně vyvolávanému nátlaku ustupovat nebudeme. Ani zítra, ani v dalších měsících či letech," avizoval.

Zároveň upozornil, že školství čeká ještě série změn. "A s těmi nejdůležitějšími jsme začali. Předně jsme garantovali učitelům jistotu jejich platů ve formě 130 procent průměrné mzdy," zdůraznil.

[chooze:article;value:530274]

"To, že je školství prioritou této vlády, tak jak to slíbila ve svém programovém prohlášení, dokazují i čísla. Do rozpočtu školství přidáváme dalších 8 miliard korun. Školství tak dostane o 30 miliard více, než mělo za vlády Andreje Babiše (ANO, pozn. red.)," prohlásil premiér.

Slíbil také, že nehrozí masové rušení rozdělení tříd například při výuce jazyků. Nehrozí podle něj ani zhoršení kvality výuky. "Rovněž se v příštím roce nebude měnit financování asistentů pedagoga. Připravovaný materiál byl ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) po jeho nástupu do funkce zastaven. Není pravda ani to, že se budou významně redukovat nepedagogická místa. Rušena budou především ta, jež nejsou dlouhodobě obsazena," uvedl.

Na vyjádření premiéra reagoval místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). "Mnoho slov, ale podstata vám unikla," napsal. Důvody stávky jsou podle něj neplnění slibů, neschopnost ministrů, strach se rozhodnout, vymlouvání se na minulost, zdražování života a podnikání i lhaní a arogance.

Fiala poprvé promluvil o chystaných stávkách. Odbory ho rozzuřily (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.