Fiala v Indonésii řešil nové hlavní město. S výstavbou mohou pomoci české firmy

Paní Dagmar je původem z Prahy, v Jakartě ale žije už 50 let. Přestěhovala se za manželem, který odtud pocházel. Výstavbu nového města považuje za nutnou. "Já nepočítám s tím, že bych se nějak stěhovala, protože jsem zvyklá být tady. Děti už tu mají zázemí, práci a tak dále. Jakarta už je opravdu neudržitelná, je to tu přelidněný," řekla televizi Nova. 

V Jakartě žije zhruba 10 a půl milionu lidí. Hlavní město trápí nejen smog a špína, ale i časté záplavy. "Má přes den 20 milionů obyvatel kvůli migraci. S tím také souvisí permanentní zácpy. Další z negativních aspektů Jakarty je, že se potápí. V tu chvíli je asi vhodné hledat nějaké nové místo," vyjádřil se velvyslanec ČR v Indonésii Jaroslav Doleček. 

[chooze:article;value:500059]

​Nusantara roste v džungli na ostrově Borneo. První fáze osídlení má začít už příští rok. Do roku 2045 už by mohl být počet obyvatel na dvou milionech. Do výstavby by se mohly zapojit i české firmy.

"Můžou se zapojit například ve výstavbě infrastruktury nebo v energetice. Jsem přesvědčený, že Česká republika má potenciál pro nás pracovat," řekl po setkání s Fialou předseda úřadu města Nusantara Bambang Susantono.

Nusantara má být slavnostně otevřena na indonéský státní svátek 17. srpna v roce 2024. O přesunu hlavního města tamní vláda rozhodla teprve loni.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.