Fialova vláda oslavuje vítězství. Soud opozici vytkl obstrukce ve Sněmovně

"Já jsem velmi rád, že naše argumenty před Ústavním soudem obstály. Myslím, že to je důležitá zpráva pro všechny, že postup, který zvolila vláda a vládní koalice, obstojí před zkoumáním Ústavním soudem," prohlásil Fiala.

Rozhodnutí soudu se očekávalo s velkým napětím, šlo totiž o desítky miliard korun. Opačný verdikt soudu by vládu dostal do kleští. Jednak by musela řešit co s penzemi a soud by také posvětil to, že vládní většina postupovala protiprávně.

"To důležité je, že máme respektovaný Ústavní soud, který řešil, aby měla opozice právo se vyjádřit, právo důkladně probrat, o čem je hlasováno, zkritizovat to a navrhnout, co by oni dělali jinak. Ústavní soud konstatoval, že jsme nic nezákonného neudělali," uvedla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

[chooze:article;value:538591]

"Ústavní soud se musel přiklonit k tomu, co ze svého právního hlediska považuje za správné, a myslím si, že to udělal. Rozhodně Ústavní soud v takovýchto případech nemá vůbec jednoduchou úlohu," míní politický analytik Jan Herzmann.

Soud také řekl, že sněmovní menšina dostala k projednání penzí odpovídající prostor. "Děkuji Ústavnímu soudu za jasné a srozumitelné vysvětlení svého dnešního rozhodnutí. Plně jej respektuji a jsem ráda, že potvrdil oprávněnost vyhlášení stavu legislativní nouze. Pro opozici by dnešní rozhodnutí mělo být poučením, že je rozdíl mezi obstrukcemi a destrukcí parlamentní diskuze," sdělila ve středu předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

[chooze:article;value:538658]

"Na základě takovýchto výroků Ústavního soudu bychom se měli zamyslet, jestli bychom měli v nějaké míře obstrukce nastavit jasněji," navrhl první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury může za neúspěch u Ústavního soudu to, že se opozice nespojila. "Plně se potvrdila obava SPD, že pakliže hnutí ANO ústavní stížnost podá samostatně, že ústavní stížnost nebude mít šanci na úspěch. S tím rozhodnutí Ústavního soudu prostě lidsky nesouhlasím," reagoval.

"Celá ta kauza přispívá k tomu, že se česká společnost dělí. To rozdělení se ještě asi malinko prohloubí," podotkl Herzmann.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.