Fialova vláda v průzkumu pohořela. Naplno jí věří jen dvě procenta Čechů

[chooze:gallery;value:36308]

​Důvěra Čechů ve vládu Petra Fialy se nezvyšuje. Vychází to průzkumu, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ve velkém dotazníku, v němž hodnotili lidé důvěryhodnost ústavních institucí, skončila vláda na posledním místě.

Zcela vládě důvěřují 2 procenta dotázaných a aspoň částečně jí důvěřuje dalších 19 procent. Naopak naprostou nedůvěru má vláda u 41 procent dotázaných. O moc lépe na tom není Poslanecká sněmovna, které stejně jako vládě zcela důvěřují 2 procenta a částečně 19 procent lidí. Zcela poslancům nedůvěřuje 30 procent lidí.

Vyšší důvěru má Senát, kterému plně důvěřuje 5 procent lidí a aspoň částečně 27 procent. Rozhodně mu nedůvěřuje 29 procent dotázaných. Hned po Senátu jsou krajská zastupitelstva a hejtmani, kterým zcela důvěřuje 5 a 6 procent lidí. Aspoň částečně jim pak shodně věří 39 procent obyvatel.

[chooze:article;value:559481]

Vysoké důvěře se stále těší prezident Petr Pavel. Ten má plnou důvěru 17 procent lidí a 38 procent mu věří aspoň zčásti. Zcela bez důvěry je Pavel jen u 21 procent dotázaných.

Nejlépe jsou na tom v důvěře obyvatel obecní zastupitelstva a starostové. Svým zastupitelům věří úplně 13 procent a částečně 53 procent lidí, zatímco pouhých 7 procent v ně důvěru nemá. U starostů je podpora ještě větší s 22 procenty úplné a 46 částečné důvěry. Svému starostovi nevěří jen 9 procent respondentů.

CVVM měřilo také celkovou spokojenost s politickou situací v Česku. I ta je však nízká s pouhými 13 procenty spokojených občanů. Naopak 62 procent lidí se stavem politiky spokojeno rozhodně není.

Data průzkumu sbíralo CVVM v období od poloviny března do začátku června. Reprezentativní vzorek, kterého se autoři průzkumu dotazovali, tvořilo 951 respondentů ve věku od 15 let. Průzkum autoři uskutečnili formou osobního rozhovoru.

Vládní krize kolem situace ve školství. Hrozí rozpad koalice i pád vlády:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.